lauantai 30. tammikuuta 2016

VALONPILKAHDUKSIA YLESTÄ


Näky, jota roturealistiset venäläiset kavahtavat.

Ylen harjoittama monikulttuurimielisyys on tullut tutuksi suomalaisille jo 1990-luvun alusta lähtien. Varsinkin viimeisimmän maahantunkeutumisaallon aikana 
tämä asenne on vain korostunut, mutta aina välillä mediamammutilta ilmestyy uutisjuttuja, jotka poikkevat multikulti-ortodoksiasta.

Sekä Yle verkkosivuilla että tv-uutisissa on kerrottu tänään, että Suomen venäläiset varoittavat suomalaisia liian sinisilmäisestä suhtautumisesta turvapaikanhakijoihin. Jutusta käy ilmi, että vaikka 
Suomessa asuvat venäjänkieliset eivät olekaan homogeeninen ryhmä, heitä yhdistää vahvasti yksi asia, kriittinen suhtautuminen Euroopan ulkopuolisiin turvapaikanhakijoihin. He tekevät selväksi sen, että etnisesti ja kulttuurisesti jyrkästi eroavat Afrikan ja Lähi-Idän muslimit eivät voi sopeutua samalla tavalla suomalaiseen elämänmenoon kuin rodullisesti valkoiset kristityt venäläiset:
Siitä huolimatta, että venäläiset ovat itsekin maahanmuuttajia, he eivät halua verrata itseään nyt Lähi-idästä saapuviin ihmisiin. Venäjänkieliset ovat sitä mieltä, ettei heillä ole ollut vastaavanlaisia sopeutumisen ongelmia.  – Suurin ero on mentaliteetissa. Suurin osa venäjänkielisistä sopeutuu, löytää töitä ja kunnioittaa suomalaisia tapoja ja juhlia. Minun kokemukseni mukaan idästä tulevista ihmisistä näin tekee vain pieni vähemmistö. He muodostavat mieluummin omia yhteisöjään, sanoo Helsingissä asuva Grigori Berkinfand.
Syy tällaisiin käsityksiin on ilmeinen. Venäläiset ymmärtävät, että maahantulijoiden laadulla on merkittäviä eroja, sanovatpa tasa-arvokiihkoilijat mitä tahansa:
Moni venäjänkielinen myös pitää itseään parempana maahanmuuttajana kuin nyt saapuvat turvapaikanhakijat.  – Kun suomalaiset vertaavat esimerkiksi Venäjältä ja Virosta saapuneita maahanmuuttajia nyt tuleviin turvapaikanhakijoihin, he ymmärtävät, että edellisten sopeuttaminen oli paljon helpompaa, Ulanov toteaa.
Uutisjutussa yllättävää on se, että venäläisten vastaansanomattomat mielipiteet on julkaistu sellaisenaan. Tottakai jutun loppupuolella päästetään ääneen kehitysmaalaisten kansainvaellukselle myötämielinen tutkijataho, joka selittää venäläisten nuivan asenteen periytyneen Neuvostoliiton hajoamisprosessista. Toisena selityksenä Itä-Suomen yliopiston tutkija Olga Davydova-Minguet esittää Venäjän valtiolliset tv-kanavat, joiden uutisissa ei-eurooppalaiset näyttäytyvät kielteisessä valossa:
Venäjän valtamedia, jota suurin osa Suomessakin asuvista seuraa, maalailee Eurooppaan tulevista turvapaikanhakijoista karua kuvaa. Eniten kiinnitetään huomiota rikollisuuteen, kantaväestön vastustukseen ja turvapaikanhakijoihin liittyviin kuluihin. Uutisoinnin sävy on asiantuntijoiden mukaan tunteellinen ja usein jopa vahingoniloinen.  – Kun uutisoinnissa käytetään voimakkaita mielikuvia, niin ehdottomasti se muuttaa suhtautumista tavallaan vaivihkaa jo uutislähetyksissä. Uutisissa käytetään välillä valheellistakin tietoa, sanoo Davydova-Minguet.
Tuon perusteella venäläiset tv-uutiset ovat paljon realistisempia ja totuudenmukaisempia kuin rappioliberalismin korruptoimat lännen mediat. Puheet ulkomaalaisuutisissa vilahtelevista valheistakin voi jättää omaan arvoonsa, sillä niitä lienee tuskin sen enempää kuin lännessä.

Lukijan ja katsojan kannalta uutisessa esiintynyt "asiantuntija" jäi selvästi alakynteen ja päällimäiseksi nousikin Suomen venäläisten esittämä perusteltu kritiikki kolmannen maailman turvapaikkashoppailijoita kohtaan. Yle Watchin on vaikea arvioida oliko kyse tarkoituksellisesta viestinnästä vai sattuiko Ylelle työtapaturma.

Tervejärkistä realismia edustaa myös Ylen uutinen Näin Eurooppa sulki ovensa pakolaisille – jopa Ruotsi käänsi kurssinsa, jossa ilman sen kummempaa vikinää ja rasismi-itkua todetaan tosiasiat. Mikäli Ylen uutiset olisivat näin toteavia ilman ideologisia lisiä, vähenisi tämänkin blogin kirjoitusten määrä huomattavasti.

---------------


Yle Teema Lauantai 30.1. klo 21:30, 35 lehmää ja yksi Kalashnikov 

Komea, ylpeä, runollinen dokumenttielokuva miehisestä kauneudesta Afrikassa, Etiopian suri-heimosta Brazzavillen dandyihin ja Kinshasan voodoopainijoihin. O: Oswald von Richthofen. (35 Cows and a Kalashnikov, Saksa 2014) HD Äänitekstitys: suomi.

Kyllä on taas eurooppalainen toiseudenpalvonta huipussaan. Mitä pitäisi tapahtua, että Ylessä lähetään ohjelma, jossa kerrottaisiin että se on "lomea, ylpeä, runollinen dokumenttielokuva miehisestä kauneudesta Euroopassa". Kenties ylimääräisen uutislähetyksen jälkeen, jossa kerrottaisiin kansavihollisten ja muiden järjestelmän syöttiläiden notkuvan lyhtypylväissä....

Yle Teema Lauantai 30.1. klo 22:53, Mama Africa

Maailmankuulu eteläafrikkalainen laulaja Miriam Makeba taisteli koko elämänsä rasismia ja köyhyyttä vastaan ja puolusti tasa-arvoa ja rauhaa. Dokumenttielokuvan ohjasi Mika Kaurismäki vuonna 2011. T: Marianna Films. Äänitekstitys: suomi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti