tiistai 13. syyskuuta 2016

A-STUDION TEEMANA MAAHANMUUTTOVASTAISET MIELENOSOITTAJAT
Yle TV1, 13.9.2016 klo 21:00, A-studio 


Maahanmuuttovastaiset mielenosoittajat kiertävät Suomea. Juontajana Kirsi Heikel #YleAstudio HD


Linkki Yle Areenaan.


A-studion käyttämällä termillä "maahanmuuttovastainen" luodaan heti alkuun väärä mielikuvia ongelman ytimestä. Suomessa enemmistö kansasta vastustaa kehitysmaalaisten turvapaikanhakijoiden Schengen-sopimusta rikkovaa maahantunkeutumista, jota vastustamaan on syntynyt myös pieniä katutason protestiliikkeitä. Kansalaismielipiteen analysoinnin sijaan A-studio keskittyi ohjelmassaan Forssan etniseen kärhämöintiin ja Suomi ensin -liikkeen kierteleviin mielensosoituksiin, jotka marginalisoitiin alaluokan nukkavieruksi puuhasteluksi, jonka kanssa tavallinen kansa ei haluaisi olla missään tekemisissä. Vaikka A-studio esittikin kansallismielisen aktivismin yksipuolisesti palopuheiden pitämisenä ja lippujen heiluttamisena, ei se ollut täysin väärässä antamansa mielikuvan suhteen. Turvapaikkainvaasiota vastustavien liikkeiden kansanomaisuus voi olla ruohonjuuritason työskentelyssä hyvä strategia, mutta suurempien kansanjoukkojen tavoittelu vaati ainakin järjestön johtajilta tyylikkäämpää ulkoista imagoa.

Toimittaja Kirsi Heikelin haastattelema Supon turvallisuusyksikön päällikkö Kari Harju oli melko hyvin kartalla siitä, mikä on maamme kansallismielisten liikkeiden suurin ongelma. Hän otti esille juuri Suomi Ensin -liikkeen, jonka hän tiesi olevan viime syksynä aloittaneen Rajat kiinni -järjestön irronnut siipi. Kansallismielisen kentän näennäiset ideologiset riidat johtuvat Harjun mukaan siitä, että jokaisella eri liikkeen johtajalla on omat mielipiteensä, joilla tehdään pesäeroa muihin järjestöihin. Tästä on vaikea olla eri mieltä Supon turvallisuusyksikön päällikön kanssa.

Kaiken kaikkiaan A-studion katsaus turvapaikkakysymyksen ympärillä vellovaan nykykuohuntaan oli aikaisempiin vastaaviin raportteihin verrattuna yllättävän asiallinen ja jopa tasapuolinen (Ylen verkkosivuilta löytyy A-studion ohjelmasta tehty artikkeli Joukkotappelu murskasi pikkukaupungin ilmapiirin – Irakilainen Mohammed: "Haluan pois Forssasta). Hyvästä yrityksestä huolimatta jostain välistä paljastui väistämättä toimittajan monikulttuurinen agenda. Tämän huomasi varsinkin Virpi Hukkasen Forssan raportista, jonka lopussa hän kertoi kaupungista löytyvän myös positiviista kerrottavaa, nimittäin paikallisen suomalaisnaisen ja irakilaismiehen avioliitto. Ilmeisen hyvänä asiana hän piti myös sitä, että tällainen sekasuhde ei todellakaan ole ainoa Forssassa.

Hieman analyyttisempi asian tarkastelu paljastaisi nopeasti, että forssalaisnuorison ja turvapaikkaa norkovien ulkomaalaisten väliset kahinat johtuvat juuri siitä, että suurin osa "pakolaisista" on nuoria miehiä, jotka tulevat ikään kuin ylimääräisenä aggressiivisena reservinä parisuhdemarkkinoille. Tämä herättää luonnollisesti paikallisissa nuorissa miehissä aggressiota, mutta vihamielisyyttä syntyisi todennäköisesti myös forssalaisissa naisissa, jos pakolaisina olisi vain nuoria naisia Ukrainasta. Näille asioille voidaan nauraa ylimielisesti, vaikka kyse on loppujen lopuksi yhteisön elämän yhdestä keskeisestä perusasiasta, josta on kirjoittanut paljon sukupuolitutkija Henry Laasanen:

Maahanmuuttajien pariutumismarkkinoille osallistumisen sukupuolittuneisuus. Maahanmuuttajina saapuu jonkin verran enemmän miehiä kuin naisia. Lukumäärä ei ole kuitenkaan oleellinen asia pariutumismarkkinoiden kannalta. Maahanmuuttajamiehet ovat aktiivisia pariutumisessa, kun taas maahanmuuttajanaiset eivät ole. Maahanmuuttajanaisten osallistumista pariutumismarkkinoille rajoittaa usein kulttuuri. 
Mikko Maasola sutkauttaa miespakolaisten vastaanottamisesta muka-vitsikkääseen sävyyn YLEn artikkelissa otsikolla Ne vie meiltä naiset. Todellisuudessa kyse ei ole vitsistä vaan tragediasta. Jokainen suomalaisen naisen kanssa pariutuva ulkomaalainen mies jättää suomalaisen miehen naisettomaksi.Yle TV1, 13.9.2016 klo 12:35, Kuka kutsui Kokanderin 

7/8. Jenni juhlii islamilaista Ramadanin päättymistä Al Bayatyn perheen kanssa. Yksinhuoltajaäiti Afrahin kanssa he miettivät islamiin liittyviä ennakkoluuloja. Millaista on kun vastuu lapsista on yksillä hartioilla? (U) HD Kuulovammaisille tarkoitettu tekstitys: suomi.


Yle Fem, 13.9.2016, klo 20:00 Spotlight: Esinahka veitsenterällä 

Laki ei suojaa vastasyntyneen esinahkaa, mutta korkeimman oikeuden mielestä poikien ympärileikkausta tulisi säädellä lailla. Mitä tehdä, kun uskonnonvapaus ja lääkärinetiikka ovat ristiriidassa? Toimittaja: Stefan Brunow. HD Kuulovammaisille tarkoitettu tekstitys: ruotsi. Äänitekstitys: ruotsi.


Yle Teema, 13.9.2016 klo 21:00 Historia: Latinalaisamerikkalaiset

6/6. Siirtolaisten määrän lisääntyessä alkaa taistelu laittomia siirtolaisia vastaan, samalla kun latinojen vaikutus amerikkalaiseen yhteiskuntaan voimistuu. (U) Kuulovammaisille tarkoitettu tekstitys: suomi. Äänitekstitys: suomi
***************KIITOS YLE WATCHIN FACEBOOK-RYHMÄN TYKKÄÄJILLE!***************


Yle Watch -blogi on toiminut jo vuodesta 2010, mutta oma Facebook-ryhmä saatiin aikaiseksi vasta 3.helmikuuta 2015. Tänään ryhmässä rikkoutui tuhannen jäsenen raja, josta nöyrä kiitos koko tiimin puolesta! Olkoon tämä 1000 se leimahduspiste, jonka jälkeen viestimme leviää sosiaalisessa mediassa kulovalkean tavoin. Levittäkää mediakriittistä sanaamme eteenpäin, totuutta ei voi nujertaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti