tiistai 21. lokakuuta 2014

SVT-NKVD JAGAR MÅNNAZISTER.Yle Fem, 21.10.2014, klo 23.45, SVT: Seriestart: Kärrtorp - efter smällenDokumentärserie från 2014 om invånarna i Kärrtorp efter nazistkravallerna. Del 1 av 4: Politiken. Vänsteraktivisten Irene ställs inför rätta efter att ha placerat en tårta i ansiktet på Jimmie Åkesson. Zeth är nyanställd hos Sverigedemokraterna och hamnar ganska snart i problem med kritiska väljare. Även 22/10 samt 23/10. Catch up Textat sid. 199 


Suomenkielistä Yleä vieläkin sairaalloisempaa pakkomiellettä natseja ja "äärioikeistoa" kohtaan edustaa kanavan ruotsinkielinen propagandaosasto. Ruotsista hankittu tuore dokumenttisarja käsittelee Kärrtorpin asukkaiden tuntemuksia vuoden 2013 "natsimellakoiden" jälkeen. Kahakka herätti täälläkin suurta huomioita ja sai otsikot kirkumaan väkivaltaisista uusnatseista. Tapahtumien todellisesta kulusta valehdeltiin, kun suurelle yleisölle väitettiin, että rähinässä puukotetut olisivat olleet "anti"-fasisteja. Todellisuudessa syyllisiä olivat ruotsalaisen valtiovallan ja median suojeluksessa oleva punakaarti ja puukotetut SMR-liikkeen kaksi patrioottia. 


Sarjan taitavalla narraatiolla oli luultavasti tarkoitus tartuttaa Ruotsidemorkaatteihin "natsitahra" esittämällä se "sopivasti" juuri ennen valtiopäivävaaleja, mutta Sveriges Televisionin harmiksi ohjelma ei tehonnut suurestikaan äänestäjäkuntaan, sillä puolue sai mahtavan vaalivoiton.

Myös Suomessa puukotusten tiedottaminen sai koomisia piirteitä, kun valtamediat väittivät puukottajien olleen kansallissosialisteja, vaikka ne hyvin tiesivät, että asialla oli punakaartin ulkomaalaisvahvistus Joel Bjurströmer Almgren. Yle Watch raportoi valheellisesta uutisoinnista mm. 21.12.2013 ilmestyneessä jutussa.

Sittemmin Julkisen sanan neuvosto antoi langettavan päätöksen MTV 3:n valheellisesta "natsipuukotus"-uutisesta. Linkki uutiseen, jossa JSN antoi langettavan päätöksen MTV Uutisille: 
MTV julkaisi Kymmenen uutisissa 22.12.2013 jutun, jonka mukaan uusnatsit olisivat syyllistyneet puukotuksiin Ruotsissa järjestetyssä rasisminvastaisessa mielenosoituksessa. Tosiasiassa puukottaja oli vasemmistolainen. MTV ei reagoinut oikaisupyyntöön, eikä vastannut kantelijan kyselyyn pyynnön käsittelystä. Toimitus ei korjannut virhettä, vaikka uutisen välittänyt STT oikaisi oman uutisensa.
Julkisen sanan neuvoston pitää erikoisena sitä, ettei kantelijan oikaisupyyntö tavoittanut MTV:n uutistoimitusta ja ettei toimitus reagoinut sen sähköpostiin lähetettyihin viesteihin. MTV ei oikaissut uutiseensa sisältynyttä väärää tietoa silloinkaan kun STT välitti sille kyseistä uutista koskevan korjauksensa.
Julkisen sanan neuvoston katsoo, että MTV on rikkonut hyvää journalistista tapaa ja neuvosto antaa MTV:lle huomautuksen.
Mainittakoon, että kehoitus kanteluun Julkisen sanan neuvostoon tuli Yle Watch -blogista 21.12.2013: "Lopuksi vielä vetoomus kaikille lukijoille: tehkää näistä valheellisista uutisoinneista valitus julkisen sanan neuvostoon."
************************************************************************************************************


Yle Watchin omat facebook sivut nyt täältä.


Yle Watchin juttuja, jotka liittyvät Ylen ohjelmiin ja uutisiin, voi myös postata eri Yleisradion Facebook-sivuille. Kun postaat, niin älähän trollaa, vaan toimi asiallisesti. Ohessa suorat linkit, klikkaa nimeä:

Yleisradio
Yle Uutiset
Yle Areena
Yle Teema
Yle Radio 1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti