torstai 9. kesäkuuta 2016

YLE AURINKOINEN


Stalin, monikulttuurisen yhteiskuntakokeilun isä.



Yle Teema , tiistai 7.6.2016, Historia: Stalin


Jakso 3/3:  Maailman valtias. Neuvostojoukkojen jyrättyä tiensä Berliiniin Stalin on jumaloitu johtaja, joka on luonut Venäjälle näköisensä yhteiskunnan uhraamalla miljoonia ja taas miljoonia ihmishenkiä.


Viimeisin jakso ja sarjan esittely.

"Onko se Lenin. Onko se Suomessa kulkeva, maanteitä kiertavä Lenin? Vai vieläkin pahempaa, onko se Rolling Stones?", lauloi aikoinaan Tuula Amberla. Tätä sarjaa katsoessa tuli kappaletta hyräiltyä aivan uusin sanoituksin: "Onko se Stalin. Onko se Suomessa kulkeva, maanteitä kiertavä Stalin? Vai vieläkin pahempaa, onko se Adolf Hitler?"

Historiantietäjien ja -harrastajien näkökulmasta uusi Stalin-sarja on rakennuttu omituisesti, poliittiisin painotuksin ja suoranaisten historiallisten valheiden varaan. Jo pelkästään erilaisiin lukumääriin liittyviä virheitä sarjassa on enemmän kuin Hollywoodin tavan holokaustitarinat määräävät. On melko selvää, että "pikku virheitä" on ujutettu ohjelmaan tarkoituksellisesti, jotta tavalliset katsojat pöyristyisivät toivotulla tavalla.

Ensimmäisenä tulee heittämällä mieleen väite toisessa jaksossa, jossa selostaja kertoi, että Stalingradin saksalaisista vangeista ei päässyt ainutkaan takaisin Saksaan! Viimeisimmässä jaksossa taas uskoteltiin katsojille pokerina, että toisen maailmansodan vuoksi (jonka alkusyyt löytyvät jo Versailles'n rauhasta) "Hitlerin vastuulla on 70 miljoonaa ihmishenkeä", vaikka yleisesti tunnustettu historiankirjoitus katsoo sodassa kuolleen 55 miljoonaa ihmistä.

Stalinista olisi saatu paljon enemmän irti, jos hänestä olisi kerrottu kaikki oleellisest tiedot ja historian tapahtumat. Omituisinta Stalin-dokumentissa (!) oli kuitenkin se, että Hitleristä ja natseista  kerrottiin vähintään neljäsosa koko sarjan kestosta! Isä Aurinkoisestahan sarjan piti kertoa. Lieneekö sarjan tuottaneella Arte-kanavalla ollut jälleen kerran mielessä tekosyy päästä saarnaamaan natseista, varsinkin kun huomattava osa dokumentista kertoi "sankarillisen neuvostoarmeijan" taisteluista toisen maailmansodan aikana?

Pienenä ajatusleikkinä voidaan kuvitella, että minkähänlaiselta näyttäisi dokumenttisarja Hitleristä, jossa neljäsosa jaksoista koostuisi Stalinin vainojen kauhistelusta. Myös Yleisradio on ollut mukana tukemassa Arte-kanavan Stalin-sarjaa, mikä voinee osaltaan selittää sarjan painotukset. Neuvosto-imperialismista ei sarjassa puhuttu juuri lainkaan ja Katynin joukkotuho mainittiin vain viitteellisesti viimeisessä jaksossa. Talvisodasta ei sanottu sanaakaan.

Sen sijaan juutalaisten kohtaloa jaksettiin jälleen kertaa vollottaa varsinkin viimeisessä jaksossa. Aivain törkeään pimitykseen sarja ei sentään syyllistynyt, sillä siinä mainittiin eräiden johtavien kommunistiohtajien juutalainen tausta, mutta bolshevismin heprealaisista juurista sarja vaikeni silti visusti. Historianharrastajille sarjan onkin pettymys, täynnä ranskalaista sentimentalismia samaan aikaan kun mässäiltiin verellä, jolla kai tahdottiin shokeerata ja viihdyttää Hitler Channelilta (History Channel) tietämyksensä ammentavaa suurta yleisöä.


Yle TV1 Torstai 9.6. klo 22:05, Ulkolinja: Pakolaisbisnes 


Eurooppaan pyrkivistä siirtolaisista on tullut tuotteliasta liiketoimintaa muillekin kuin ihmissalakuljettajille. Pakolaisbisnes kannattaa paremmin kuin huumeet, sanoo Italian mafia. Moni eurooppalainen hyötyy hädästä. HD Äänitekstitys: suomi.

Hyvä että tästäkin puhutaan, mutta pahoin pelkään, että tämäkin ohjelman taustalla on vain harhautus, jotta ei keskusteltasi siitä, mistä oikeasti pitäisi puhua. Tosin sanoen puhutaan jälleen kerran aidanseipästä eikä aidasta.

Muukalaisinvaasion ongelma ei ole "pakolaisilla" bisnestä tekevät jobbarit, vaan "pakolaiset" itse, jota brittidokumentissa kutsutaan "siirtolaisiksi". Yksittäiset maahantunkeutujat saattavat olla jollain tasolla olosuhteiden uhreija, mutta tosiasia on, että tänne luvattomasti ja kutsumatta tunkevat miljoonamassat ovat pelkkiä hyödyn tavoittelijoita meidän kustannuksella. Eivät he mitään uhreja ole, vaan saalistajia, jotka käyvät kiinni kukkaroomme ja uniikkiin geenipoolimme. Lopulta nämä miljoonamassat upottavat sivilisaatiomme samaan kurjuuteen, josta he ovat itse lähteneet. Näin tasa-arvon vaatimus on tullut loogiseen päätökseensä ja kaikki ovat tyytyväisiä.


Yle Teema Torstai 9.6. klo 21:00 (1969), 
Vodkaa, komisario Palmu 

Viimeisessä Palmu-elokuvassa eläkkeellä oleva komisario kutsutaan selvittämään Yleisradion toimittajan murhaa. N: Joel Rinne, Leo Jokela, Matti Ranin. O: Matti Kassila. Fennada-Filmi. Kuulovammaisille tarkoitettu tekstitys: suomi. K12 (väkivalta, seksi)


Huonoin Palmu-elokuvien ohjauksista, sillä se ei perustu Mika Waltarin käsikirjoitukseen. Syy miksi leffa mainitaan Yle Watchissa johtuu elokuvan 60-luvun "antifasistisesta" paatoksesta. Elokuvan pääkonnaksi on luotu Mannerheimia palvova vanha (uus)natsi, jonka karikatyyrimainen hahmo näytti jo elokuvan ilmestymisen aikoihin epäuskottavalta, mutta ah niin ajan henkeen kuuluvalta poliittiselta viholliselta.


Kuun pimeä puoli Yle Teema Torstai 9.6. klo 20:00 Kausi 1, 4/16.


Taskuvaras iskee vuoden 1979 todellisuudessa. Murhaepäilystä vapautunut Karl joutuu valitsemaan itselleen uuden uran, millä on seurauksia Mihailille. Auton töytäisemän Mihailin tilassa tapahtuu käänne. HD Äänitekstitys: suomi. K12 (väkivalta).

Neuvostoliittoa silkkihansikkain käsittelevä veijarisarja. Olisi vaikea kuvitella, että tehtäisiin lempeä jännityssarja paljon humaaneimmista maista kuten Francon Espanjasta tai Mussolinin Italiasta, puhumattakaan Kolmannesta valtakunnasta. Eri standarit eri lipun väreille, ei siis mitään uutta länsirintamalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti