tiistai 26. helmikuuta 2013

YLEN PROPAGOIMA SYYLLISTÄMINEN ON 2000-LUVUN PAHUUTTAYLE TEEMA, 26.2.2013 klo 21.00 Historia: Hitler - pahan lähettiläs


1/2. Hitlerin tie valtaan. Miten itävaltalainen tusinamaalari ja nälkiintynyt mierolainen nousi Saksan johtajaksi? Osin väritetystä arkistomateriaalista koostuvassa ohjelmassa seurataan Hitlerin vaiheita vv. 1889 - 1933.  

Jaahans, se on taas se aika Ylessä kun vanhat taistolaistoimittajat kaivavat propagandakaapistaan Hitlerin esiin. Tosin eihän se siellä kauan ole ehtinyt olemaankaan, sen verran usein kaappi on viime vuosina ja vuosikymmeninä käynyt. Ohjelman virallinen esittely kuulostaa annefrankkinsa lukeneen 17-vuotiaan abiturienttitytön lapsellisen solvaavalta kiukuttelulta - itävaltalainen tusinamaalari ja nälkiintynyt mierolainen - mutta todennäköisesti luonnehdinnan taustalla on ihan "tasapainoisen tyynet" aikuiset. Sanovatkohan he muista historian hahmoista samaa? Esimerkiksi että Winston Churchill oli alkoholisoitunut opportunisti joka laski vielä aikuisenakin alleen?
 

Loputtomalle märehtimiselle natseista ja Hitleristä löytyy tietenkin ideologinen syy tälle ajalle. Tieteellisesti politisoituneesta sosiaalipsykologiasta tohtoriksi väitellyt Inari Sakki kun on todennut:

Kokeellisessa tutkimuksessa suomalaisille esitetään esimerkiksi muistoja toisen maailmansodan aikaisista Karjalan nälkäleireistä ja ruotsalaisille Ruotsin natsiyhteyksistä ja pakkosterilisaatioista, Sakki kertoo. Muun muassa Saksassa tehtyjen tutkimusten perusteella voidaan olettaa, että tällainen manipulaatio herättää kollektiivisia häpeän ja syyllisyyden tunteita, joilla on Sakin mukaan yhteys myönteisempiin käsityksiin ulkoryhmiä – esimerkiksi maahanmuuttajia – kohtaan.
1 kommentti:

  1. Teema:
    21:00 Historia: Rakkautta hakaristin varjossa
    Natsi-Saksassa varttuva teinityttö Jutta saa kauhukseen kuulla olevansa puoliksi juutalainen. Jutta löytää haavoittuneesta saksalaissotilaasta ystävän, ja he liittyvät yhdessä salaliittoon Hitlerin murhaamiseksi.

    VastaaPoista