keskiviikko 26. kesäkuuta 2013

FEMINISMIÄ JA MUITA HISTORIAN ALAVIITTEITÄYLE TV 1, 26.6.2013, klo 19.00 Historiaa: Britannian naispilotit


Toisen maailmansodan aikana Britannian ilmavoimissa palveli joukko naislentäjiä, joiden tehtävänä oli siirtää lentokoneita tukikohtiin. Keitä he olivat ja kuinka heidän urheutensa vaikutti sodan lopputulokseen? T:BBCTikusta asiaa, jotta päästään jälleen puhumaan natseista ja siinä sivussa vahvoista upeista itsenäisistä naisista, joita ilman Nazi-Saksa ei olisi kukistunut (ikään kuin Saksa olisi käynyt sotaa vain Britanniaa vastaan). Että oikeinko "tehtävänä oli siirtää lentokoneita tukikohtiin"? Näin jälkikäteen voidaan tietysti kohottaa feminististä itsetuntoa voimaannuttavilla esimerkeillä olivatpa itse teot objektiivisesti arvoituna sitten kuinka mitättömiä tahansa suhteessa todellisiin sotasankareihin.

Miksi Yle ei lähetä dokumenttia toisen maailmansodan ainoasta lentäjäsankarittaresta Hanna Reitschista, jonka saavutukset ovat vertailukelpoisia myös miesten kanssa? Ai niin, hänhän taisteli Saksan puolella. Se puolestaan rikkoo tutun massamedian syöttämän narraation Natsi-Saksan "naisvihamielisyydestä", maasta, josta ponnisti Leni Riefenstahlin kaltaisia itsenäisia naistaiteilijoita, jollaisia "vapaa" länsi ei ole pystynyt vieläkään tuottamaan.

Brittiläisten naispilottien saavutukset vertautuvat hyvin maansa oikeasti sotaan osallistuneisiin pilotteihin. RAF:n eniten pudotuksia tehnyt lentäjä-ässä oli Johnnie Johnson 38:lla ilmavoitollaan. Vertailun vuoksi Saksan ykkösnyrkillä Erich Hartmannilla niitä oli 352....Kun katsoo pilottien ilmavoittojen määrää toisessa maailmansodassa, niin 109 ensimmäistä hävittäjä-ässää oli Luftwaffen miehiä. Enimmäinen ei-saksalainen listalla on Suomen ilmavoimien Ilmari Juutilainen 94:llä voitollaan.

Ennen Ylen punakone jäätyy kuin näkisimme dokumentin todellisista sotasankareista kuten Erich Hartmannista tai Stuka-pilotti Hans-Ulrich Rudelista.


 

Linkki ohjelmaan ja ohjelmatietoihin.

1 kommentti:

 1. TV1:

  11:45 Lähdin Turkkiin
  4/5. Melis Arin seurassa matkataan Koillis-Turkkiin teen korjuuseen ja maisteluun. Ramadanin ajan ruokakulttuuriin tutustutaan Ayderin ylängöllä ja Istanbulissa, jossa tavataan myös Mor ve Ötesi -yhtye. (U)

  18:30 Ruma Suomi
  7/8. Uudet tehtaat ovat rumia. Tammerkosken ympärille rakentui kaunis kansallismaisema. Miksi nykyisin ei osata rakentaa kauniita tehtaita? (U)

  22:05 Ulkolinja: Teollisuus hylkää Kiinan
  Kiinan teollisuustyöläiset vaativat lisää palkkaa ja parannuksia työoloihin. Muutokset nostavat kustannuksia, ja moni yritys siirtää tuotantonsa alemman kustannustason maihin, muualle Aasiaan.

  Fem:

  21:30 Elisabeth kohtaa: Boris Tadic
  Vieraana Serbian entinen presidentti, psykologi Boris Tadic. Tadic ja Elisabeth Rehn keskustelevat muun muassa siitä, missä kulkee terveen ja vääristyneen patriotismin raja. Tuotanto: Cityportal Ab, 2013.

  VastaaPoista