torstai 14. kesäkuuta 2018

OXFORDIN TUTKIMUS: SUOMALAISET MAAILMAN SINISILMÄISIMPIÄ USKOSSAAN VALTAMEDIAAN


Nyt se on todistettu oikein tutkimuksellla: suomalaiset ovat maailman sinisilmäisin kansa! Ei vain biologisesti tarkasteltuna vaan myös hyväuskoisuuden eli sinisilmäisyyden perusteella. On ironista, että sinisilmäisen hyväuskoisuuden seurauksena suomalaisia ollaan vaivihkaa muuttamassa ruskeasilmäisiksi, sen verran kiihtyvällä vauhdilla kansanvaihto-operaatio on viime aikoina edennyt. Yhtenä syyllisenä tähän tilanteeseen voidaan pitää valtamediaa, eritoten Yleä, jonka "vastuulliseen tiedottamiseen" luottaa naivilla uskonvarmuudella turhan moni suomalainen.

Ylen verkkosivujen uutisessa Suomalaiset ovat mediaan luottavaa kansaa – "Meillä on hyvin äänekäs vähemmistö, joka Suomessakin lietsoo epäluottamusta" korostettiin sitä, että Oxfordin yliopiston Reuters-instituutin tekemästä tutkimuksesta mukaan juuri Yle on Suomen luotetuin media. Suomalaisten hyväuskoisuutta suorastaan suitsutettiin:
Suomalaisilla on vahva luotto uutisiin, selviää uutisten käyttöä 37 maassa vertailevasta Digital News Report 2018 -kyselytutkimuksesta. Kaikista tutkimukseen osallistuneista maista Suomessa luotetaan uutisiin eniten, ja perinteisellä kotimaisella uutismedialla on vahva asema myös verkossa.
Tulokset kertovat, että valtaosaa suomalaisista voi pitää henkisinä demarieläkeisinä, koska he uskovat valtavasta mediamuutoksesta huolimatta vuodesta toiseen Yleen. Jokaiselle aikaansa seuraavalle mediakriittiselle kansalaiselle on käynyt jo kauan sitten selväksi, että Yleisradio on parina viime vuosikymmeneä muuttunut entistä politisoituneemmaksi ja vähemmän objektiiviseksi uutiskanavaksi. Ylen uskottavuus ei ole tietenkään enää samaa luokkaa kuin yhtenäiskulttuurin kulta-aikana 1970- ja 80-luvulla, mutta silti maasta löytyy yhä huomattava joukko ikäville totuuksille allergisia konformisteja, jotka antautuvat mieluummin valtiomonopolin satusetien "turvalliselle" maailmantukinnalle kuin seuraisivat vaihtoehtomedian esiintuomaa media- ja yhteiskuntakritiikkiä. 

Ylen aggressiivisesta puolustuskannasta kertoo sen yli-innokas uutisointi MV-mediasta. Ilja Janitskinin räävittömän verkkolehden tunkeutuminen korttinsa keskenään jakaneen valtamedian pelikentälle on järkyttänyt monen itseään totuuspaavina pitäneen toimittajan mielenrauhan. Viimeksi eilen Yle uutiset raportoi näyttävästi Ilja Janitskinia vastaan käydystä oikeudenkäynnistä jutussaan Oikeudenkäynti Ilja Janitskinia vastaan alkoi käräjäoikeudessa – MV-sivuston perustaja pysyy yhä vangittuna. Pelkistä mielipiteistä ja sanavapauden käyttämisestä syytteen saaneen Janitskinin väitetyt ajatusrikokset ovat mitättömiä tekoja niiden vakavuuteen nähdän, mutta Yle on halunnut paisuttaa juttua ideologisista syistä. Yleisradio instituutiona ei vain yksinkertaisesti kestä sitä, että joku yksityinen suhari on kengännauhabudjetilla astunut sen mustasukkaisesti vartioimien "totuuksien" areenalle.

Vaikka Yle ei kovin usein turvaudu suoraan valehteluun, sille on paljon yleisempää valehtelun toinen muoto pimittäminen. Tätäkin tyypillisempää Ylelle on tendenssimäisyys, keskustelun ohjaaminen tietylle yksisuuntaiselle raiteelle. Tässä se käyttää apuna asiantuntijoina, joiden näkemykset edustavat lähes poikkeuksetta vasemmistoliberaalia katsantokantaa. 

On huvittavaa, että Oxfordin yliopiston tutkimusta kommentoivana "asiantuntijana" Ylen uutisessa käytetään läpipolitisoitunutta punavihreää politrukkia, Julkisen sanan neuvoston pahamaineista puheenjohtaja Elina Grundströmiä
– Meillä on hyvin äänekäs vähemmistö, joka Suomessakin lietsoo epäluottamusta mediaan ja väittää, ettei mediaan luoteta. Tosiasiassa kansalaiset kyllä kritisoivat mediaa, mutta luottavat siihen aivan eri lailla kuin muuhun verkossa leviävään informaatioon, kommentoi Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Elina Grundström raportin tuloksia.
Kuulostaa jokseenkin hassulta, että itse pieneen mutta äänekkääseen punaviherkuplaan kuuluva Grundström pitää perusteettomana sitä kritiikkiä, jota riippumattomat uusmediat esittävät monopolisoituneille tiedotusvälineille. Hän ei peittele riemuaan, että valtaosa suomalasista on indoktrinoitu uskomaan Ylen vilpittömyyteen. 

Ylipäätään Yle haluaa luottaa järkkymättä asiantuntijoihin, sanovatpa tai esittävätpä he mitä tahansa. Viimeksi tänään Yle uutiset kertoi, että Liian hidas turvapaikkaprosessi ja radikalisoitumisen ennaltaehkäisy retuperällä – Onnettomuustutkintakeskus julkaisi Turun puukotuksia koskevan selostuksensa. Onnettomuustutkintakeskuksen (OTKES) tutkintaryhmän tutkimus Turun puukotusten tapaisten tapausten ennaltaehkäisemiseksi oli juuri sellaista löysää polittisesti korrektia liirumlaarumia, johon Yle olisi halutessaan voinut helposti tarttua. Sen sijaan se päästi tarkoituksalla läpi löysäpuheisen OTKES-raportin tekijät ilman yhtäkään kriittistä kommenttia.

Mediajätin itsekehusta huolimatta luottamus Yleen on vähenemässä varsinkin nuorissa ikäryhmissä, joiden maailmankuva ei riipu enää Ylen uutis- ja ohjelmavirrasta. Maailman asioita analyyttisesti seuraavassa vanhemmassa kansankerroksessa Yleisradion luottamusta syö puolestaan Grundströmin kaltaiset propagandistit, joiden taustoista löytyy marginaalisten totuuskäsitysten edistämistä. Vai mitä mieltä olla Grundströmistä, joka kirjoitti vuonna 2009 Vihreään Lankaan mm. seuraavasti:
Se islam, jonka itse tunnen Kaakkois-Aasiassa asuneena, on hieno uskonto, suunnilleen yhtä hyvä kuin kristinusko. Se on hyvin lähellä vihreyttä ja pohjoismaista sosiaalidemokratiaa.Tuntemani muslimiaktivistit eivät uhkaa länsimaita, vaan yrittävät ratkaista oman maansa köyhyys- ja ympäristöongelmia. Muslimituttavieni käsitys naisten asemasta on lähempänä omaani kuin lestadiolaisten.Yksi heidän parhaista jutuistaan on käytäntö, jossa kaikki riidat on pakko sopia kerran vuodessa ennen paaston päätösjuhlaa. Kaunaiset suomalaiset tarvitsisivat jotain vastaavaa.

                                                          *********************


Yle TV1, torstai 14.6.2018 klo 22:05, Vuosi The New York Timesin toimituksessa 

2/4. Trumpin ensimmäinen kolaus. Valkoisen talon henkilökunta vaihtuu tiuhaan: FBI:n johtaja James Comey erotetaan, kun The New York Times julkistaa Trumpin vaalikampanjaväen mahdolliset Venäjän yhteydet vaalikampanjan aikana. HD Äänitekstitys: suomi.


1 kommentti:

  1. Olisi mielenkiintoista tietää miten ruotsalaiset sijoittuivat tuossa tutkimuksessa. Omakohtaisesta kokemuksesta tiedän että on vaikeata kuvitella naiviimpaa kansaa kuin svenssonit. Nuo tutkimukset ovat usein tilaustyötä, jolloin tulokset ovat myös tilaajan toivomusten mukaisia. Jostain kumman syystä minun tuntemani ihmiset eivät paljoa piittaa valtamedian propagandasta.

    VastaaPoista