Tässä blogissa on useasti todettu, että Yle lähettää valtavasti dokumenttiohjelmia natseista, holokaustista ja toisesta maailmansodasta. Muista historian ajanjaksoista, kuten esim. antiikin Roomasta tai keskiajasta, ei tule dokumenttiohjelmia juuri koskaan. Ylen mielestä historia on yhtä kuin toinen maailmansota.
No, ei tämä vielä mitään. Kyllä toisen maailmansodan ajoista kertovat dokumenttiohjelmat voisivat olla mielenkiintoisia, jos niissä olisi joskus jotain uutta. Valitettavasti Ylen holokaustidokumenteissa kerrotaan samat asiat miljoonaan kertaan.
Erehdyin äskettäin katsomaan Ylen Teema-kanavalta (eli natsiteemakanavalta) tällaisen ohjelman:
Historia: Mies, joka selviytyi Auschwitzista
Freddie Knoller kertoo kiehtovan selviytymistarinansa toisen
maailmansodan syövereistä. Sodan aikana hän eli miehitetyssä Pariisissa
ja toimi vastarintaliikkeessä kunnes lopulta joutui Auschwitzin
keskitysleirille. T: BBC
Tässä ohjelmassa siis haastatellaan yli 90-vuotiasta juutalaista miestä, joka selvisi hengissä Auschwitzista.
Ohjelmassa kerrotaan, että:
- maaliskuussa 1938 Itävalta liitettiin Natsi-Saksaan (ai jaa?? enpä tiennytkään, että Saksa valloitti Itävallan!!)
- marraskuussa 1938 Natsi-Saksassa oli ns. kristalliyö (ai jaa?? enpä tiennytkään, että Natsi-Saksassa vainottiin juutalaisia!! enkä ole varmaan koskaan kuullutkaan käsitettä kristalliyö!! kiitos, kun opetitte minulle tämän asian!!11!!!)
- monet juutalaiset pakenivat Natsi-Saksasta kristalliyön jälkeen (ai jaa?? enpä olisi tullut ajatelleeksi, että juutalaiset olisivat halunneet lähteä Natsi-Saksasta!!
kiitos,
kun kerroit!!!)
- monet juutalaiset pakenivat Benelux-maihin ja Ranskaan, joten he joutuivat uudestaan natsien kynsiin, kun Saksa valloitti nämä maat (ai jaa?? enpä ollut kuullutkaan, että Saksa valloitti Benelux-maat ja Ranskan!! kaikkea sitä oppii, kun vanhaksi elää!!)
- haastateltava oli Itävallan juutalainen, joka oli paennut Natsi-Saksasta ensin Belgiaan ja sitten Ranskaan, ja hankki Ranskassa itselleen väärennetyn henkilöllisyystodistuksen voidakseen esiintyä tavallisena ranskalaisena, jotta häntä ei tiedettäisi juutalaiseksi (ai jaa?? enpä ollut tullut ajatelleeksi, että juutalaiset halusivat piileskellä natseilta!! tosi ovela temppu hankkia väärennetyt henkilöllisyyspaperit!! ei ole varmaan kukaan muu moista kikkaa keksinyt!!)
- kun haastateltava jäi kiinni, Gestapo lähetti hänet muiden juutalaisten mukana junalla Pariisista Auschwitziin (ai jaa?? juutalaisia vietiin keskitysleireille?? no shit??)
- junassa juutalaiset laitettiin karjavaunuihin, joissa ei ollut istumapaikkoja (ai jaa, minä kun luulin, että juutalaiset matkustivat ensimmäisessä luokassa!!)
- Auschwitzissa vangit eroteltiin työkykyisiin ja työkyvyttömiin, ja jälkimmäiset vietiin kaasukammioon (ihanko totta?? ai että Auschwitzissa oli joku kaasukammio?? enpä ole koskaan kuullut!!!11!!!11!!)
- kun Neuvostoliiton armeija lähestyi Auschwitzia, työkykyiset vangit evakuoitiin Saksaan (ai jaa, että Saksa niin kuin joutui sodan loppuvaiheessa vetäytymään Puolasta?? oho!! ja väitätkö, että Saksassakin oli keskitysleirejä, joille Auschwitzin vangit siirrettiin?? oho!! siis että vankeja siirrettiin leiriltä toiselle?? enpä ollut tätäkään koskaan kuullut!!)
- kun liittoutuneet valtasivat Saksan, elossaolleet keskitysleirivangit olivat luurangonlaihoja (ai jaa, että keskitysleireillä ei annettu vangeille kunnon ruokaa, ja siksi he olivat alipainoisia?? oho!! minä kun luulin, että keskitysleireillä oli yhtä hyvät oltavat kuin Suomen vankiloissa nykyään!!)
Kukaan yli 10-vuotias eurooppalainen ei ole voinut olla kuulematta näitä asioita moneen, moneen, moneen kertaan.
Miksi holokaustidokumenteissa kerrotaan miljoonaan kertaan samat asiat, jotka ovat jo kaikkien tiedossa??
Eikö dokumenttiohjelmien tarkoituksena olisi tuoda esille jotain uutta tietoa??
Kaikki tietävät, millaista keskitysleireillä oli, joten eikö olisi parempaa ohjelma-ajan käyttöä, että lähetettäisiin dokumenttiohjelmia jostain sellaisista asioista, jotka eivät ole kaikille entuudestaan tuttuja??