tiistai 21. toukokuuta 2013

YLE PUNAPROPAGANDAN PIMEÄLLÄ PUOLELLA
YLE TV 1, 21.5.2013,klo18.30 Pimeän puolella: Pyhä viha *UUSINTA*

Elias Simojoki, heimosoturi ja IKL:n kansanedustaja, oli oikeistoradikaalien legendaarinen johtaja 1920- ja 30 -luvuilla. HANNU LAUERMAN vieraana Kakolassa on prof. Risto Alapuro. Ohjaaja Atro Lahtela. (U)
Uusintana esitettävän sarjan esittely Ylen sivulla tässä.

Kun seuraa julkista keskustelua, yliopiston historian tutkimusta ja Yleisradioita niin saa käsityksen, että vuoden 1918 sisällisodan voittivatkin punaiset. Vai miten muutoin voi olla selitettävissä se, että punaisten kostajien hyväosaiset jälkeläiset saavat esteettä syyttää, häpäistä ja nakertaa kaikkea sitä mitä valkoinen Suomi, sodan voittaja, edustaa. 

Kansalaisille suunnattu politisoitunut informaatio on jatkuvaa kertomusta suvaitsemattomien valkoisten, noiden typerien isänmaallisten patriarkaalisten junttien, moraalisesta syyllisyydestä; kuinka he kaltoin kohtelivat punaisia näiden ryhtyessä ylevään vapaustaisteluun sosialismin ja ihmiskunnan puolesta. Aiemmin keväällä Yle uutisoi innoissaan Lahden Fellmanin puiston performanssista, jossa muistettiin sisällissodan punaisia uhreja. Jos vastaava performanssi olisi tehty valkoisille uhreille, puna-Yle olisi pitänyt sitä todennäköisesti äärioikeiston poliittisena provokaationa. Näyttää siltä kuin eläisimme vuodesta toiseen väärän kuninkaan päivää, jossa  häviämisestä tehdään hyve ja jossa uhriutumisesta on tullut ylemmyyden symboli.

Uusintana nähtävän Pimeän puolella tv-sarjan ensimmäisessä ja ainoassa poliittisessa jaksossa keskitytään suomalaisen äärioikeistoon ja sen 1920- ja 30-luvun palavasieluiseen AKS- ja Sinimusta-aktivistiin Elias Simojokeen, joka koki sankarikuoleman talvisodassa vuonna 1940. Miksi esimerkkitapausta ei voitu ottaa äärivasemmistosta? No, eiväthän vasemmalle päin olevat toimittajat ole aiemminkaan niin tehneet, sillä heillä ei ole mitään syytä mustamaalata omaa viiteryhmäänsä. Kabaali äärioikeisto on hyvä vihollinen, sillä sen menneisyydestä voidaan kaapia tykötarpeita myös nykypolitiikkaan, jossa on hyödyllistä demonisoida kaikkinainen kansallismielisyys.

2 kommenttia:

 1. Teema:

  18:00 Historia: Saastaiset kaupungit
  2/3. Vallankumousajan Pariisi. Miltä mahtoi näyttää vallankumousaikana Pariisissa? Hautausurakoitsijoilla riitti töitä, sillä ihmishengellä ei paljon arvoa ollut vallankumouksen myllerryksessä. T: BBC. (U)

  Fem:

  22:00 Dok: Familia
  Nati, Daniel ja heidän neljä lastaan asuvat slummikorttelissa Perun pääkaupungissa Limassa. Monen köyhyysvuoden jälkeen Nati on päättänyt lähteä Espanjaan vierastyöläiseksi, tienaamaan perheelle rahaa. (U)

  VastaaPoista
 2. Vaimoni on Kiuruvedeltä jossa Simojoki oli pappina. Miehestä on paljon legendaa paikkakunnalla - mm. anoppini on kertonut siitä minulle.

  Poliittiset vastustajatkin esittävät usein miehen huumorintajuisena ja suorastaan rakastettuna pappina, joka tuskin vihasi suomalaista vasemmistolaista edes sellaista jota oli itse muiluttamassa.

  Simojoki vihasi sen sijaan venäläisiä ja teki siitä vihasta taidetta. Simojoki oli myös mies jonka karisma toi naiset kansalliseen liikkeeseen.

  Oma juttuni vihasta ja kansallisesta liiikkeestä.

  VastaaPoista