perjantai 24. toukokuuta 2013

KANSALAISPALAUTE: "YLE EI ARVOSTA SUOMALAISUUTTA"Suomalaisuuden ja Snellmanin päivä 12. toukokuuta on virallinen liputuspäivä, mutta Yle ei juurikaan huomioinut tätä. Sen sijaan kaikenkarvaiset epäviralliset ravintolapäivät ym. hipsterien kissanristiäisjuhlat saavat mediassa valtavasti julkisuutta. Vastaavasti suomalaisuus ja J.V. Snellman ovat puna-Ylen boikotissa. Onneksi maasta löytyy vielä kansalaisia, jotka eivät tätä niele, vaan ovat valmiita puolustamaan suomalaisuutta julkisesti kuten Maria Koskinen, joka kirjoitti Turun Sanomien mielipidepalstalla 16.5.2013:Suomalaisuuden päivä unohdettiin


Surullisena suljimme television 12.5. suomalaisuuden ja Snellmanin päivänä. Monet ystävämme olivat lähettäneet ohjelmatoiveen Snellmanin elämästä ja elämäntyöstä.
Josko tänä vuonna saisimme nähdä jotain tähän päivään liittyvää ohjelmaa. Siitä, mitä vaikeuksia suomenkielisillä on ollut, että meillä on tänään oma kieli, äidinkieli – suomen kieli, maailman kaunein kieli. Ohjelmistosta ei löytynyt mitään.
Yle on täysin unohtanut meille suomalaisille tärkeän päivän. Pääuutisissa kyllä usein ilmoitetaan, että tänään on ravintolapäivä, tänään on kissa- ja koirapäivä, milloin mikäkin päivä. Suomalaisuuden ja Snellmanin päivä ei ole edes mainitsemisen arvoinen.
Ylen välinpitämätön asenne on tietoinen valinta. Viime vuonna tilanne oli aivan sama. Lähetimme Yle-infoon palautetta. Kysyimme, eikö Yle arvosta suomalaisuutta. Eikö suomalaisuus ole enää tärkeää kulttuuria.
Vastattiin, että Yle arvostaa suomalaisuutta, Yle Puheessa on koko viikon tullut päivän mietelauseessa Snellmanin ajatuksia.
Tämä osoittaa, miten ”korkealle” Yle suomalaisuutemme arvostaa. Vertailun vuoksi, ruotsalaisuuden päivänä 6.11.2012 Yle Puheessa hehkutettiin pelkästään kello 8-10 välillä kuusi kertaa: ”tänä ruotsalaisuuden ja Kustaa Aadolfin päivänä”. Jos on uskominen Folktingetin nettisivuihin, ihan mitätöntä anti ei televisiossakaan ollut.
Milloin saamme nähdä ohjelmia omasta historiastamme, lähinnä Ruotsin vallan ajalta sekä 1800-luvulta? Siis oikeaa historiaa, ei propagandaa. Mihin ovat unohtuneet suomalaisille tärkeät henkilöt Snellman, Lönnrot, Juslenius, Porthan, Yrjö-Koskinen ja monet monet muut?
Suomalaisuutemme häivyttäminen ja aliarvioiminen murentavat suomenkielisten itsetuntoa ja omanarvontuntoa. Vain se, mikä on ruotsiksi on arvokasta.
Maria Koskinen


5 kommenttia:

 1. Fem:

  15:45 Bettina
  Vieraina media-alan monitekijä Saku Tuominen sekä Laura Kähkönen ja Pippu Ahvenainen, jotka pyöräilevät kesällä 5000 km Unicefin hyväksi. Musiikkivieraana Jari Sillanpää.

  Jatkuvaa kehitysmaalaispropagandaa.

  VastaaPoista
 2. TV1:

  23:00 Kuka oikein olet?: Rosie O'Donnell
  3/8. Tunnettu yhdysvaltalainen mediapersoona Rosie O'Donnell etsii juuriaan. Matka vie hänet New Yorkin kautta Irlantiin, josta perhe aikanaan pakeni paremman tulevaisuuden toivossa.(U)

  23:40 Sotien haavat eivät parane Ohjelma kielletty alle 15-vuotiailta.
  Sotilaiden mukaan pahin taistelu käydään vasta kotona. Yhdysvaltain sisällisodasta alkaen on dokumentoitu sodasta palanneiden psyykkisiä oireita. Nyt oireet tunnetaan, niitä kutsutaan posttraumaattiseksi stressihäiriöksi.(U)

  VastaaPoista
 3. TV1 uusinta:

  12:00 Kuka oikein olet?: Rosie O'Donnell
  3/8. Tunnettu yhdysvaltalainen mediapersoona Rosie O'Donnell etsii juuriaan. Matka vie hänet New Yorkin kautta Irlantiin, josta perhe aikanaan pakeni paremman tulevaisuuden toivossa.(U)

  14:05 Historiaa: Purjelaivojen hautausmaa
  Vuonna 1712 käytiin Rügenin saaren edustalla suuri meritaistelu Ruotsin ja Tanskan välillä. Mitä hiljattain tehdyt meriarkeologiset tutkimukset kertovat Suureen Pohjan sotaan liittyvän taistelun kulusta?

  20:00 Tosi tarina: Peikonpolku
  Kotkassa Peikonpolulla on kerrostalo joka on joutunut tuhopolttojen kohteeksi. Kerrostalon asukkaat elävät pelon vallassa. Poliisi tuntuu voimattomalta. Kuka on polttaja? Miksi hän tekee niin?

  Teema:

  17:15 Suomen historian myytit: Häjyt
  Puukkojunkkarit eli häjyt herättivät 1800-luvulla pelkoa Etelä-Pohjanmaalla ryöstelemällä ja tappamalla. Mutta keitä häjyt olivat, ja mikä oli "häjyylyn" syy? Sakari Kuosmanen lähtee selvittämään häjyjen historiaa.

  VastaaPoista
 4. TV1:

  11:55 Värikästä hääloistoa
  Monet Tanskaan muuttaneet siirtolaiset pitävät kiinni vanhoista hääperinteistään. Kun turkkilaisnuoret Tuba ja Mehmet avioituvat, ei kustannuksissa pihistellä. Komeita ovat nuoren parin saamat lahjatkin.

  16:00 Kuka oikein olet?: Rosie O'Donnell
  3/8. Tunnettu yhdysvaltalainen mediapersoona Rosie O'Donnell etsii juuriaan. Matka vie hänet New Yorkin kautta Irlantiin, josta perhe aikanaan pakeni paremman tulevaisuuden toivossa.(U)

  Teema:

  17:00 Historia: Saastaiset kaupungit
  3/3. Teollistuva New York. Kaikkialta pursuavaa saastaa ja likaa vastaan taisteltiin 1800-luvun New Yorkissa monin keinoin. Katujen puhtaanapidossa käytettiin apuna sikoja. T: BBC. (U)

  VastaaPoista
 5. TV1:

  22:00 Ulkolinja: Kitkerä totuus suklaasta
  Suklaan raaka-aineen hinta on romahtanut. Yhä useammin kaakaopapuja poimivat lapset. Dokumentti näyttää mitä orjuus on nyt ja miten tunnettuja merkkituotteita valmistetaan. Tuotanto: DR, Tanska. (U)

  TV2:

  21:00 Ajankohtainen kakkonen
  Kunta-asunnot Oy:n kummat kuviot. Zeppeliini selvittää ilmastonmuutosta. Aurinkovoimaloita kimppakaupalla. Kreikan vasemmiston vaikea valinta: eurossa vai ei?

  Teema:

  20:10 Kun Saksa miehitti Tanskan
  Huhtikuun 9. päivänä 1940 klo 4.15 saksalaisjoukot ylittivät Tanskan rajan. Pääkaupunkilaiset eivät olleet uskoa silmiään nähdessään, että kaupunki oli miehitetty. Kaksi tuntia myöhemmin Tanska antautui.

  Fem:

  17:25 Närbild
  Paul Collander ostaa ekosähköä. Valtion energiapolitiikka tympii ahvenanmaalaisia. Tuulivoimakeskustelu käy kuumana Inkoossa. Pohjanmaalla tuulivoimaan suhtaudutaan myönteisesti, mutta hankkeet etenevät hitaasti.

  VastaaPoista