tiistai 7. kesäkuuta 2011

YLE-TEEMAN OHJELMAPOLIITTINEN CHUTZPAHYle Teema, 7.6.2011, klo 21.00, Historia: Natsien metsästys (K13)
1/8. Operaatio Eichmann. Kahdeksanosaisessa sarjassa kerrotaan, kuinka pienet iskuryhmät metsästivät natsirikollisia saadakseen heidät tilille teoistaan. Kuinka holokaustin organisoija Adolf Eichmann napattiin?

Sarja esitellään tässä linkissä.

Päättävätkö toimittajat Boris Salomon, Ruben Stiller, Ben Furman, Jesse Kamras, Karmela Bélinki ja Jertta Roos Yle Teeman ”historiadokumenteista”? Varmuutta tästä ei ole, mutta sen sijaan on päivän selvää, että se vaati ainakin liudan supisuomalaisia ”ex”-taistolaisia ja heidän konformistisia kympin tyttöjään, fanaattisia proselyyttejä sekä muita hyödyllisiä idiootteja. Vai miten muuten voidaan selittää Teemalta koko kesän tuleva 8-osainen (sic!) natsimetsästysmaratoni? Sarjan lähettämisen voisi ehkä ymmärtää, jos Ylen kanavilla natsiteemaa olisi käsitelty edes jonkinlaisen kohtuullisen määrän rajoissa. Nyt ei ole kyse muusta kuin röyhkeydestä, tarkemmin sanottuna jiddišinkielisestä chutzpah-asenteesta.

Chutzpah Wikipediassa.


Chutzpah on jiddišinkielinen käsite, joka tarkoittaa arkikielen ”pokerinaamaa” eli ”pokkaa” häpeämättömyyden ja röyhkeyden merkityksessä.

Muita merkityksiä saattaisivat olla: härskiys, häikäilemättömyys, pettämätön uskallus sekä suuri riskinottokyky. Myöskin yltiöpäinen omaneduntavoittelu, jopa hädänalaisen hyväksikäyttökin lienee helppoa yhdistää käsitteeseen.

Israelin tiedustelupalvelu Mossadin entinen tiedusteluvirkailija Victor Ostrovsky käsitteli kirjassaan "Petoksen kautta" aihetta. Siinä Ostrovskyä kysyttiin määrittelemään chutzpah. Vastauksena tuli se, että "kaveri ensin ulostaa toisen rappusille, ja sen jälkeen koputtaa ovella ja menee kysymään vielä toiselta osapuolelta wc-paperia, takapuolensa pyyhkimistä varten"


***STOP PRESS**

8.6.2011, Yle TV1, klo19.00 Historiaa: Stauffenbergin valinta

Kreivi von Stauffenberg oli aluksi kansallissosialistien vankkumaton kannattaja, mutta lopulta hän liittyi Hitlerin murhaa ajaneeseen salaliittoon. Kuinka aristokraattisesta upseerista tuli vastarintaryhmän keulahahmo?

"Ne tekevät sen itse" - eli tämähän tulee tietenkin uusintana!! Huutonaurua tästä vanhasta Yle Watchin linkistä.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti