maanantai 30. kesäkuuta 2014

PIINAVIIKKO VAIN JATKUU.Yle tv 1, 30.6.2014, klo 21.30, Dokumenttiprojekti: Tasa-arvon puolesta


Kalifornian osavaltio perui lain, joka salli avioliiton samaa sukupuolta oleville. Korkeimmassa oikeudessa kansanliikettä lain puolesta edusti kaksi huippujuristia. Miten USA:n oikeusjärjestelmä toimii? HD

Ylelle ei riittänyt "virallinen" homoviikko, vaan se jatkaa kahdeksatta päivää putkeen homoteemalla, pelkästään homonäkökulman puolesta.

Helsingin Sanomien Jari Uusitorppa (linkki): 

Onnea osuvasta ajoituksesta Ylen Dokumenttiprojektille. Tuore yhdysvaltalainen Tasa-arvon puolesta on erityisen kiinnostava nyt, sillä Suomen eduskunnan lakivaliokunta torjui viime viikolla tasa-arvoisen avioliittolain jo toista kertaa.Toki dokumentti olisi pituutensa arvoinen muutenkin, sekä ihmisoikeuksiin liittyvänä tapaustutkimuksena että juridisena jännitysnäytelmänä.Kuudestasadasta tunnista tiivistetty Tasa-arvon puolesta keskittyykin enimmäkseen oikeudenkäyntiin, jota kaksi pariskuntaa kävi Kalifornian osavaltiota vastaan.
Homoavioliitto ei ole tällä hetkellä ihmisoikeuskysymys, piste. Teemu Lahtinen kirjoittaa viimeisimmässä blogipäivityksessään "Sukupuolineutraali avioliitto ei ole ihmisoikeus", että "yhdessäkään edellämainitussa asiakirjassa [mm. YK:n yleismaailmallinen ihmisoikeusjulistus (1948) ja Euroopan ihmisoikeussopimus (1953)] ei mainita samaa sukupuolta olevien avioliittoa ihmisoikeutena". 
Ihmisoikeuksien yleimaailmallinen julistus, hyväksytty YK: yleiskokouksessa 10.12.1948
16. artikla
(1) Täysi-ikäisillä miehillä ja naisilla on oikeus solmia avioliitto ja perustaaperhe ilman minkäänlaisia rodusta, kansalaisuudesta tai uskonnostajohtuvia rajoituksia. Heillä on yhtäläiset oikeudet avioliittoon, avioliitonaikana ja sen purkamisen jälkeen.(2) Avioliiton solmiminen tapahtukoon vain tulevien aviopuolisoidenvapaasta ja täydestä suostumuksesta.(3) Perhe on yhteiskunnan luonnollinen ja perustava ydinosa ja sillä on
oikeus yhteiskunnan ja valtion suojaan.
ja 
Euroopan ihmisoikeussopimus, solmittu 4.11.1950. 12 artikla: Oikeus avioliittoon. Avioliittoiässä olevilla miehillä ja naisilla on oikeus mennä avioliittoon ja perustaa perhe tämän oikeuden käyttöä säätelevien kansallisten lakien mukaisesti.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti