keskiviikko 17. lokakuuta 2012

YLE FEM LIPSAUTTI VAHINGOSSA MITÄ ON KEHITYSAVUN TODELLISUUSYLE Fem [tullut torstaina 11.10.2012 klo 22:00-23:21] Dok: Pimeää auringon alla; katso YLE Areenasta tästä.


Tsekkiläiset Milan ja Thomas asensivat zambialaiseen kyläkouluun ja sairaalaan sähköt vuonna 2006 . Neljän vuoden jälkeen he palaavat tarkistamaan laitteiden kunnon. Ohjaus: Martin Marecek, 2011.

Vaikkei tässä blogissa yleensä lainatakaan suoria ohjelman kommentaareja muualta, on tämä Homma-foorumin esittely sen verran tyhjentävä, että julkaisemme sen sellaisenaan:
Ihme on tapahtunut, sillä Ylen mokupropagandan joukkoon on pujahtanut yksi helmi.
Ylen Fem-kanavalla - yllätys. yllätys - esitettiin 11.10.2012 tsekkidokumentti "Pimeää auringon alla", ohjaus Martin Maracek 2011. Dokumentissa kaksi tsekkiläistä sähkömiestä, Milan ja Thomas,  lähtevät tarkistamaan, miten heidän kehitysapuna vuonna 2006 rakentamansa aurinkovoimala toimii Sambiassa.

Kehitysapua tunteville tulos ei ole uutinen - melkein kaikki on rikottu tai varastettu.

Vierastalon akut on siirretty kylän mahtimiesten käyttöön, työpajasta anastettu työkalut, johdotukset kytketty uudelleen oikosulkuun, kaivon vesivaraston automaattisulkija tuhottu ja vesijohtojen sulkimet rikottu. Vesi juoksee valtoimenaan hukkaan, sähköä tuhlataan joka talossa eikä kukaan vastaa kenellekään mistään mitään.

Kylän koulu ja klinikka, joita kehitysprojektissa piti alunpein auttaa,  kärsivät tuhotöistä eniten.

Kyläkeisareilla on sateliittitelevisiot, yhdellä jopa kolme vastaanotinta. He mankuvat ohjelmassa tsekeiltä lisää rahaa, jotta kylä saataisiin valtakunnan sähköverkkoon, vaikka tsekit ovat juuri rakentaneet heille vastikään valmiin ja ilmaisen aurinkovoimalan.

Paikallisilla on kyllä mukavaa. Miehistä kukaan ei näytä tekevän mitään, naiset edes pyykkäävät.

Mustat miehet nauravat ja kohauttelevat hartioitaan, kun Milan ja Thomas kysyvät, miksi asiat ovat täysin retuperällä. Jos tsekkipojat saavat jotain vastauksia, ne ovat keksittyjä tai suoranaista valetta. Kyläkeisarit - joista pääkeisari on sattumalta "lomalla" - kuittaavat tsekkien kritiikin laulattamalla ja tanssittamalla koululaisia "tsekkien kunniaksi", jotka "rakastavat Sambiaa ja me rakastamme heitä".

Ottakaa ohjelma talteen ja ihmetelkää. Ohjelma on nähtävissä 2.11.2012 saakka Ylen Areenassa. Korostan vielä, että ohjelma ei ole Ylen eikä suomalaisten toimittajien tekemä vaan tsekkien tuotantoa.

Nämä "Sambian kusipäät" tarvitsevat vain  "potkun persauksille", toteaa Milan ohjelmassa.


 ***********************************************************************************************************

Yle Watchin omat facebook sivut nyt täältä.

Yle Watchin juttuja, jotka liittyyvät Ylen ohjelmiin ja uutisiin, voi myös postata eri Yleisradion Facebook-sivuille. Kun postaat, niin älähän trollaa, vaan toimi asiallisesti. Ohessa suorat linkit, klikkaa nimeä:

Yleisradio
Yle Uutiset
Yle Areena
Yle Teema
Yle Radio 1

3 kommenttia:

 1. 17:10 Eihän tämä maa minun omani ollut
  Hilja Grönfors on vanhojen romanilaulujen mestarillinen tulkitsija. Dokumentti hänestä kertoo samalla Suomen romanien historiasta. Ohjaaja Katariina Lillqvist. Tuotanto Osuuskunta Camera Cagliostro 2008

  VastaaPoista
 2. 19:50 Kansankodin kuokkavieraat: Muistatko
  Lähtö. Lyhytelokuvasarja suomalaisten siirtolaisten kokemuksista Ruotsissa. Osittain mv. Ohjaus: Ari Matikainen. Tuotanto: Kinocompany

  21:30 Dokumenttiprojekti: Oikeuden edessä
  Punaisten khmerien johtajat joutuivat Kamputseassa oikeuden eteen kansanmurhasta. Dokumenttielokuva seuraa sisältäpäin prosessia, jossa noudatettiin länsimaista oikeuskäsitystä. O: Rémi Lainé, Jean Reynaud, Ranska

  VastaaPoista
 3. Tänään yle 1:llä oli:

  14:25 Kun taivas putoaa
  Arbogassa tapahtui pari vuotta sitten yksi Ruotsin nykyhistorian kuohuttavimpia veritekoja, jossa surmattiin kaksi lasta. Miten äiti on jaksanut elää tapahtuman jälkeen ja kuinka poliisi löysi syyllisen?

  Yksittäistapauksesta ruotsin televisio teki kokonaisen dokumentin.
  Arvatkaa miksi? Koska tappaja on länsimaalainen.
  Tänään ylellä oli 3 uusinta, eli 4 esittely.

  1. oli 12.08.2010
  http://www.telvis.fi/tvohjelmat/?vw=channel&ch=tv1&dy=12.08.2010&sh=all

  2. oli 09.09.2010
  http://www.telvis.fi/tvohjelmat/?vw=channel&ch=tv1&dy=09.09.2010&sh=all

  3. oli 08.06.2010
  http://www.telvis.fi/tvohjelmat/?vw=channel&ch=tv1&dy=08.06.2011&sh=all

  4. oli tänään
  http://www.telvis.fi/tvohjelmat/?vw=channel&ch=tv1&dy=29.10.2012&sh=all

  VastaaPoista