tiistai 6. elokuuta 2013

TIEDEDOKUMENTIN TAUSTALLA IDEOLOGINEN UNIVERSALISMI JA MONIKULTTURISMI


YLE TV 1, 6.8.2013, klo 22.55 Prisma: Turkanajärven luulöydöt

Paleontologi Richard Leakey perheineen on vuosikymmenien ajan kaivanut esiin varhaisten ihmisten ja esi-ihmisten luita Kenian Turkanajärven lähistöltä. Mitä fossiilit kertovat ihmisen evoluutiosta?  

Ohjelman esittely ja linkki Yle Areenaan.

Aluksi varsin asialliselta näyttänyt tiededokumentti noudattelee vallalla olevaa paradigmaa, jonka mukaan ihmisen koti olisi vain ja ainoastaan Afrikassa. Uudet fossiiliöydöt ja DNA-tutkimukset Itä-Aasiassa ovat viime vuosina kuitenkin haastaneet Afrikka-teorian, mutta tästä ei mainittu ohjelmassa mitään, sillä BBC:n tuottama ohjelma seurasi pelkästään p
aleontologi Richard Leakeyn ja hänen perheensä  kannattamaa tulkintaa. Tämä teoreettinen yksipuolisuus ei sinänsä häiritse katsojaa, sillä dokumentti on rajattu tiukasti Kenian Turkanajärven alueen fossiililöytöihin ja niistä tehtyihin paleontologisiin johtopäätöksiin.

Se, mikä ohjelmassa alkoi lupaavan alun jälkeen eniten häiritä, oli jatkuva rummutus siitä kuinka me kaikki nykyihmiset olemme pohjimmiltaan afrikkalaisia ja kuinka kaikki keskeiset ihmisen lajityypilliset piirteet syntyivät todennäköisesti Afrikassa.

Eräänä tv-dokumentin sivujuonteena oli Richard Leakeyn geneettisen sukulinjan selvittäminen. Sen tarkempaa selostusta tutkimuksesta emme saaneet kuin ilmoituksen, että tutkijan varhaisimmat esi-isät olisi jäljitettävissä Turkanajärven alueelle. Hämmästyttävintä oli se, että Leakey sivuutti täysin eurooppalaiset ja mahdolliset yhteydet neandertalinihmiseen
, josta kirjoittaa Oulun yliopiston argeologian tutkija Markku Niskanen:
Vastoin yleistä oletusta eurooppalaisten ei ole todistettu polveutuvan yksinomaan Afrikasta noin 40 000 vuotta sitten saapuneista varhaisista nykyihmisistä. Fossiiliyksilöiden ja nuorempienkin kallojen tutkimus sekä tuman DNA:n tutkimus osoittavat, että pieni osa geeneistämme on ehkä sittenkin peritty Euroopan neandertaleilta. Esimerkiksi ulkonevat, isot nenämme ovat mahdollisesti peritty neandertaleilta. Tämän vuoksi eurooppalaisten täytyy yhä pitää paikka vapaana neandertaleille sukupuussa.
Ihmislajia palvova monikultturisti Richard Leakey ei pidä esi-isinään eurooppalaisia vaan identifoi itsensä Turkanajäven alueella n. 70 000 vuotta sitten eläneeseen populaatioon. Ohjelman lopussa kuuluisa paleontologimme tekee varsinaisen sentimentaalisen uskontunnustuksen, jossa lemuaa sosialistisen veljeyden sokea universalismi:

Kaikkien maapallon ihmisten esi-isät lähtivät liikkeelle samasta paikasta samoihin aikoihin. Olemme afrikkalaisia. Olemme kaikki saman ihmissuvun siskoja ja veljiä. Eroavaisuutemme ovat mitättömän pieniä. Kunpa tämän päivän ihmiset ymmärtäisivät sen!

"Tämän päivän ihmisillä" Leakey tarkoittanee ohjelman katsojia, joista suurin osa on valkoisia Euroopasta, Amerikasta ja Australiasta. Heidän pitäisi luopua typeristä ennakkoluuloistaan kuten muka oikeudesta kulttuuriinsa ja etniseen integriteettiinsä. Sitä vastoin heidän tulisi täyttää kotimaansa ihmissuvun siskoilla ja veljillä, sillä erovaisuutemme ovat mitättömän pieniä...

European/Asian DNA is around 4% Neanderthal. Papuans have 6% Denisovan DNA. Roughly 2% of the genetic material found in modern African populations is also from a "now-extinct" species of archaic homonin. Evolutionary biologist Michael Hammer at the University of Arizona says this disproves the conventional view that we are descended from a single population that arose in Africa and replaced all other Homo species without interbreeding. "We need to modify the standard model of human origins," he says.
Linkki tiedeartikkeliin "Human ancestors interbred with related species" ja kuvaan.


2 kommenttia:

 1. BBC:n kun pistää asialle, niin tämmöistä matskua saa aikaan. Edelleen loistava juttu että minulla ei ole telkkaria. Ylenannot vain pahenevat päivä päivältä. Hienoa että jaksatte tässä blogissa taistella vastaan.

  VastaaPoista
 2. TV1:

  22:05 Ulkolinja: Etelä-Afrikka kriisissä?
  Elokuussa 2012 poliisi ampui Etelä-Afrikan Pretoriassa mieltään osoittaneita kaivosmiehiä. Päättyikö lähes 20 v. rauha ja onko väite entisen uudistajapuolueen ANC:n korruptiosta pitkän valtakautensa aikana totta? T: BBC

  Fem:

  22:00 Köyhyys - miksi?: Kiinalaisia unelmia
  Kiinassa koulutus on monille ainoa tie ulos köyhyydestä. Wang Zehziang tekee koulutuksella hyvää bisnestä, Wang Panin vanhemmat uhraavat kaikkensa saadakseen hänet koulutielle, ja Wan Chao on koulutettu - ja työtön.

  22:53 Köyhyys - miksi?
  Elämän värit. Ohjaaja: Jonathan Stack. Tuotanto: Steps International.

  VastaaPoista