keskiviikko 5. syyskuuta 2012

PUNA-YLE MARKKINOI PERUSTEETONTA VALKOISTA SYYLLISYYTTÄ SUOMALAISILLE5.9.2012 YLE TV 1 klo19.00 Historiaa: Kapina orjalaivalla

Vuonna 1766 Madagaskarilta Etelä-Afrikkaan orjia kuljettavalla Meemin-aluksella puhkesi kapina ja laiva joutui orjien haltuun. Mutta vapaaksi ei yksikään orja päässyt, siitä piti juonikas hollantilaiskapteeni huolen. 

Suomalaisilla ei ole mitään tekemistä Afrikan kolonisaation eikä etenkään orjakaupan kanssa, jota harjoittivat arabit, eurooppalaiset, juutalaiset ja eri Afrikan heimot. Tietysti tästäkin teemasta voidaan lähettää joskus ohjelmia, kunhan dokumentit on vain tehty monipuolisista näkökulmista.

Valitettavasti Ylen toistuvat orjadokumentit noudattavat poikkeuksetta yhtä ja samaa kliseistä narraatiota, jossa orjakaupan harjoittajia olivat pelkästään pahantahtoiset valkoiset. Vaikka suomalaisilla ei ole osaa eikä arpaa orjuuden harjoittamisessa,  sitä käsittelevät dokumentit pyrkivät syyllistämään kaikkia valkoisia, myös meitä. Universaalin valkoisen syyllisyyden istuttaminen meihin suomalaisiin lienee tämänkaltaisten ohjelmien esittämisen päämotiivi: syyllisyydentuntoisen kansalaisen on helpompi alistua ja hyväksyä esimerkiksi laajat kansainvaellukset Afrikasta läntiseen maailmaan.


Linkki ohjelman esittelyyn.

16 kommenttia:

 1. 21:00 Afro-Suomen historia
  2/3: Mustat asukkaat. Mukana mm. Suomeen muuttaneet viihdetaiteilijat Billy Carson ja Caron Barnes sekä täällä syntyneet Donata Pennanen ja Henry Hanikka.

  Tällä "dokumentilla" yle yrittää kertoa, että kehitysmaalaiset ovat ihania.

  VastaaPoista
 2. 09:05 Aamusydämellä
  Rahan jälkeen. Vähemmän rahaa, enemmän onnea? Riitta Nykänen ja Aki Airomaa ovat sanoutuneet irti turhasta kulutuksesta. Arki ja ihanteet eivät aina kohtaa. yle.fi aamusydamella.

  Tällä ohjelmalla yle kertoo, että me länsimaalaiset saastutamme ympäristöä turhalla kulutuksella.

  Uusinta:

  14:30 Historiaa: Kapina orjalaivalla
  Vuonna 1766 Madagaskarilta Etelä-Afrikkaan orjia kuljettavalla Meemin-aluksella puhkesi kapina ja laiva joutui orjien haltuun. Mutta vapaaksi ei yksikään orja päässyt, siitä piti juonikas hollantilaiskapteeni huolen.

  Uusinta:

  17:00 Afro-Suomen historia
  2/3: Mustat asukkaat. Mukana mm. Suomeen muuttaneet viihdetaiteilijat Billy Carson ja Caron Barnes sekä täällä syntyneet Donata Pennanen ja Henry Hanikka.

  23:00 Hitlerin museo
  Osa 1/2. Toisen maailmansodan aikaisten taidevarkauksien salattu historia. O: Hannes Schuler, Saksa 2006

  VastaaPoista
 3. Eilen oli:

  19:50 Kuvakirjeitä maailmalta: Kuvakirje Brasiliasta
  Kengänkiillottajasta presidentiksi. Brasilian entistä presidenttiä Da Lula da Silvaa ylistetään maan kaikkien aikojen pidetyimmäksi päämieheksi. Hän tuki köyhiä ja profiloitui myös kehitysmaiden puolestapuhujana.

  Huomenna:

  12:15 Seniori työssä
  Jorma Veistelehto, 65 v, työskentelee koneasentajana Metso MineralsinTampereen tehtaalla. Hyväkuntoisella koneasentajalla ei ole kiirettä jäädä kotiin kun vaimokin on vielä työelämässä useita vuosia.

  18:00 Valokuvauksen huiput
  3/6. Oikeassa paikassa oikeaan aikaan? Normandian maihinnousu, holokausti ja atomipommin pudotus Hiroshimaan - miten jälkipolville on tallennettu historiaa kameran etsimen takaa? T: BBC.

  VastaaPoista
 4. TV2:

  13:10 Maailman matkailuaarteet
  Kairon alabasterimoskeija. Yhdysvaltalainen lyhytohjelmasarja esittelee upeita Unescon maailmanperintökohteita ympäri maailman.

  Teema:

  21:00 Afro-Suomen historia
  3/3: Afrosuomalaisia. Mukana mm. juontaja Jani Toivola, Miss Suomi 1996 Lola Wallinkoski, juoksija Wilson Kirwa ja toimittaja Wali Hashi.

  Ja heti tämän ohjelman jälkeen:

  21:50 Kino: Milk
  USA 2008. Kahdella Oscarilla palkittu elokuva sanfranciscolaisen poliitikon Harvey Milkin elämästä ja kamppailusta homojen oikeuksien ja tasa-arvon puolesta. O: Gus Van Sant. N: Sean Penn, Josh Brolin

  VastaaPoista
 5. 22:05 Shooting Dogs
  Englanti 2005. Tosipohjaisessa elokuvassa nuori opettaja, iäkäs pappi ja YK:n rauhanturvaajat yrittävät suojella pakolaisia vihamielisiltä väkijoukoilta Ruandassa. O: Michael Caton-Jones. N: John Hurt, Hugh Dancy.

  22:15 Ensimmäinen elokuva
  The First Movie, 2009. Pienen kurdikylän lapset Pohjois-Irakissa näkevät ja tekevät elokuvia ensi kerran elämässään. Prix Italia -palkitun taianomaisen, persoonallisen dokumenttielokuvan on ohjannut Mark Cousins.

  VastaaPoista
 6. 10:00 Sydämen asialla
  Ulkopuolisia. Kylään saapuva mustalaisperhe saa syyt niskoilleen, kun kyläkauppa tuhotaan, kirkko ryöstetään ja kirkkoherran tytär joutuu harhateille. Mutta mikä toikaan perheen Aidensfieldiin?

  11:55 Seniori työssä
  Ulla Alanko, 65 v, työskentelee Helsingin kaupungin henkilöstökeskuksessa erityissuunnittelijana. Kiinnostava työ, hyvä työyhteisö ja hyvät työkaverit pitävät Ullan työssä. Hän aikoo jatkaa ainakin 68 ikävuoteen asti.

  13:00 Pyhän kirjan varjo
  Ympäri maailmaa matkustava dokumenttielokuva Turkmenistanin diktaattorin kirjoittamasta kummallisesta kirjasta ja kansainvälisten yritysten moraalittomuudesta. Ohjaaja Arto Halonen 2006

  21:00 Ajankohtainen kakkonen
  Valmentamalla vauhtia vaalikentille. Onko päästötön lähiruoka Suomen uusi sampo? Elintarvikeyhtiöt Venäjälle kultaa vuolemaan.

  21:00 Historia: Meksikon vallankumous
  2/2. Perintö. Vallankumouksen jatkuessa Saksa etsi Meksikosta liittolaista Yhdysvaltoja vastaan vuonna 1917. Millainen oli vallankumouksen julma loppunäytös ja kuinka aseiden vaikeneminen näkyi maan taiteissa?

  VastaaPoista
 7. 17:05 Hitlerin museo
  Osa 2/2. Toisen maailmansodan aikaisten taidevarkauksien salattu historia. O: Hannes Schuler, Saksa 2006

  VastaaPoista
 8. 19:00 Historia: Tarinoita maailmansodasta
  4/6. Kuolema mutavellissä. Vuonna 1917 britit hyökkäsivät saksalaisten asemiin Arrasissa, ja ilmasodassa brittilentäjät haastoivat Punaisen paronin. Paschendalessa taisteltiin ja kuoltiin hirvittävissä olosuhteissa.

  VastaaPoista
 9. 09:40 Seniori työssä
  Veikko Virkkunen, 70 v, johtaa pientä rakennusalan yritystään Hyvinkäällä ja aikoo jatkaa yrittäjänä toistaiseksi. Syynä on hyvä työyhteisö ja erilaisten ihmisten tapaaminen sekä työn palkitsevuus.

  14:30 Historiaa: DDR:n naisvankila
  Olot DDR:n salaisessa naisvankilassa olivat hirvittävät ja sadistiset vartijat saivat monet vangituista tekemään itsemurhan. Miten entiset vangit kuvailevat ahdistavia kokemuksiaan Hoheneckin linnassa?

  VastaaPoista
 10. 21:30 Dokumenttiprojekti: Poron surma
  Miten rikkaus voi tuottaa köyhyyttä? Ylikansalliset yhtiöt kerääntyvät hyödyntämään vastikään löydettyjä Kuolan niemimaan rikkauksia, mutta Kuolaa asuttavat saamelaiset ovat köyhempiä kuin koskaan. O: Paul-Anders Simma

  17:00 Historia: Tarinoita maailmansodasta
  5/6. Kotirintama. Sota koetteli myös perheitä kotimaassa. Ihmiset Englannissa elivät jatkuvasti zeppeliinihyökkäysten ja ruokapulan varjossa ja pelkäsivät rintamalta kantautuvia tietoja omaistensa kaatumisesta.

  VastaaPoista
 11. 12:15 Seniori työssä
  Veikko Virkkunen, 70 v, johtaa pientä rakennusalan yritystään Hyvinkäällä ja aikoo jatkaa yrittäjänä toistaiseksi. Syynä on hyvä työyhteisö ja erilaisten ihmisten tapaaminen sekä työn palkitsevuus.

  19:00 Historiaa: Suuri pakoretki
  Vuonna 1944 saksalaisesta Stalag Luftin vankilasta pakeni 76 sotavankia. Gestapo sai heistä kiinni 50, ja miehet surmattiin. Sodan jälkeen alkoi teloittajien etsintä heidän saamisekseen tilille teoistaan. T: BBC.

  22:55 Ulkolinja: Tulilinjalla öljyvaltiossa
  Venezuelasta on tullut hyvin väkivaltainen maa presidentti Hugo Chavezin valtakaudella. Presidentti lietsoo kansanryhmien välistä vihaa, ihmisoikeuksien puolustajia uhataan tappaa.

  21:50 Vastakohtien Etelä-Amerikka
  Jonathan Dimbleby päättää Etelä-Amerikan matkansa Brasiliaan. Maan talous kasvaa kohisten, mutta vaurautta ei riitä kaikille. Amazonin sademetsän liepeillä luonnonsuojelu jakaa mielipiteitä. 3/3

  VastaaPoista
 12. 10:30 Intia, kotimaani
  Intialaisen ohjaajan Sandhya Surin omakohtainen dokumentti siitä, miltä tuntuu jättää kotimaansa ja rakkaansa. Eläminen siirtolaisena Englannissa ei ole helppoa, mutta sitä ei ole myöskään paluuyritys takaisin Intiaan.

  13:40 Kevään 17 hetkeä
  8/12. Palatessaan kotiin Stirlitz löytää sieltä Holtoffin. Vieras kertoo hänelle, että Mullerilla on raskauttavia todisteita Stirlitzia vastaan. Yrittääkö Holtoff vain bluffata?

  VastaaPoista
 13. 09:40 Seniori työssä
  Anna Liisa Mikkonen, 74 v, jäi eläkkeelle 60-vuotiaana kuulontutkijan työstä Keski-Suomen keskussairaalasta. Lyhyen eläkeuran jälkeen hän palasi ammattiinsa.

  22:00 Operaatio Mannerheim: World is strange
  1/6. Suomen Marsalkka-elokuvan syntyä seuraava sarja alkaa. Miksi Erkko Lyytinen tuottaa Mannerheim-elokuvan Keniassa? Miksi Mannerheimia esittää Telley Savalas? Miksi casting-tilaisuus Nairobissa päättyy kaaokseen?

  23:50 Busmannin salaisuus
  Bushman's Secret, Etelä-Afrikka 2006. . Etelä-Afrikan busmannit pyrkivät elämään lähellä luontoa ja löytämään luonnosta myös hoitokeinot sairauksiin. Miten se onnistuu nykymaailmassa?

  VastaaPoista
 14. 17:00 Historia: Tarinoita maailmansodasta
  6/6. Nuoret sotilaat. Keväällä 1918 sodan voittajasta ei ollut vielä tietoa. Kun Saksa aloitti suurhyökkäyksensä, lähetti Englanti rintamalle tuhansia 18-vuotiaita asevelvollisia. Pojista kasvoi lopulta voittajia.

  VastaaPoista
 15. 19:00 Historiaa: Keskitysleirin vauvat
  Amerikkalaissotilaiden vapauttaessa alkuvuodesta 1945 Dachaun keskitysleirin vankeja löytyi joukosta seitsemän juutalaisäitiä vauvoineen. Miten he olivat onnistuneet salaamaan raskautensa ja pitämään lapsensa hengissä?

  22:30 Ulkolinja: Yhden sanan tähden
  Oliko sata vuotta sitten Turkissa tapahtunut armenialaisten joukkotuho kansanmurha vai ei? Miksi kiista yhdesta sanasta kuumentaa edelleen politiikkaa?

  VastaaPoista
 16. 21:00 Tiededokumentti: Oppiaineena fasismi
  Vuonna 1967 kalifornialainen historianopettaja Ron Jones halusi kokeilun avulla opettaa oppilailleen totalitarismin vaaroja. Kokeilu karkasi käsistä, ja kampus muuttui muutamassa päivässä virtuaaliseksi fasistivaltioksi.

  VastaaPoista