keskiviikko 9. helmikuuta 2011

KENEN KANSALAISTEN INTRESSIÄ TÄMÄKIN DOKUMENTTI PALVELI?TV 1, 9.2.2011, klo 18.55, Historiaa: Unohdetut lentäjäsankarit


Toisen maailmansodan alussa britit menettivät satoja lentokoneita Euroopan yllä käydyissä taisteluissa. Apu konepulaan tuli Yhdysvalloista, kun uskaliaat pilotit ryhtyivät tuomaan koneita lentäen yli myrskyävän Atlantin.


Kenen kansalaisten intressiä tämäkin dokumentti palveli? Tuskin ainakaan suomalaisten tv-lupamaksajien. Loppuun kaluttua toista maailmansotaa käsitellessään se ei ruoki edes historiasta kiinnostuneiden katsojien nälkää. Dokumentin kaapuun puettu lapsellisen kritiikitön brittimielinen selostus eräästä historian alaviitteen alaviitteestä ei kiinnostaisi ketään, ellei toisen maailmansodan juoksuhautoihin juuttuneet patologiset Saksan vihaajat olisi nostaneet näitä tavan rivimiehiä parrasvaloon.

Missä muuteen viipyy edes se enimmäinen dokumentti toisen maailmansodan sankarillisimmista pilotista Hans-Ulrich Rudelista? Tai entäpä kriittinen katsaus Dresdenin ”sankarillisesta” pommittajasta Sir Arthur Travers Harrisista? Koska Hollywood ja History Channel (”Hitler Channel”) eivät tule tällaisia ohjelmia itse tekemään, niin miksei Ylen Dokumenttiprojekti voisi tehdä niitä itse? Katsojien puuttesta tuskin olisi pelkoa. Toimittajien ja ohjelmanhankkijoiden pelko saattaisikin johtua tällöin yksipuolisen lähihistoriakuvan ja maailmanselityksen rikastumisesta. Edistyneistön silmissä aina niin positiivisena pidetyllä rikastumisella näyttää olevan ainakin tässä tiukka raja, jota ei saa ylittää. Olisihan se nimittäin hirveää, jos tasa-arvosta ja muista Hyvistä asioista tietämätön kansa alkaisi itse arvioida historiaa ja sen poliittisia vaikutuksia omista intresseistä käsin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti