maanantai 21. kesäkuuta 2010

YLE RADIO 1 LUO ITSE UHKAKUVIA


Pohjolan rasististen puolueiden mediastrategiat

Ma 21.6.2010 klo 18.00

Pohjoismaissa käydään tänä ja ensi vuonna eduskuntavaaleja. Ruotsin valitsee kansanedustajat syyskuussa ja Suomi sekä Tanska ensi vuonna. Kaikissa kolmessa maassa valtaa pitää porvarihallitus.

Tanskassa oikeistohallituksen tukena on toiminut Tanskan kansanpuolue noin 13 - 14 prosentin kannatuksella. Tanskan kansanpuolue on maan parlamenttijärjestelmän ansiosta usein vaa'ankieliasemassa tärkeissä kysymyksissä.

Puolue on tunnettu erittäin tiukasta maahanmuuttopolitiikastaan, ja jopa rasistisista lausunnoista. Pitkälti yhden puolueen ansiosta koko maan poliittinen kulttuuri ja julkinen keskustelu on muuttunut. Oikeistopopulistiselle Tanskan kansanpuolueelle media on ollut keskeinen vallankäytön väline.

Haastateltavina ovat politiikan toimittaja Erik Meier Carlsen sekä sosialidemokraattisen puolueen entinen johtaja Mogens Lykketoft. Toimittajana Janne Junttila.

YLE RADIO 1 esittää sosiaalidemokraattisen asiantuntijan suulla, että tanskalaisten asiaa ajava Tanskan kansanpuolue on automaattisesti ”äärioikeistolainen”, vaikka suuri osa sen kannattajista kuuluu työväenluokkaan eikä puolue ole mitenkään sitoutunut uusliberalistiseen talouspolitiikkaan. Miten Yleä voi pitää poliittisia ilmiöitä analyyttisesti ja objektiivisesti käsittelevänä tiedonvälittäjänä, kun tämänkin ohjelman asiantuntijat ovat pelkästään kohteena olevan puolueen vastustajia?

Tanskan kansanpuoluetta käsiteltiin kuin ulkopuolista vihollista, jonka kannattajien intressejä ja motiiveja ei edes haluta ymmärtää. Yhteiskuntatieteiden muotipuheessa on puhuttu jo pitkään ’toiseudesta’, jossa paheksutaan moraalisesti niitä hallitsevan kulttuurin ihmisiä, jotka eivät halua ymmärtää vähemmistöjen ja muukalaisten inhimillistä ulottuvuutta. Ohjelmaa kuunneltuani en voinut välttyä huomiolta, että sen tekijät eivät itse halunneet ymmärtää ’toista’ eli Tanskan vapauspuoluetta sen lähtökohdista käsin. Se, mikä tästä Julkinen sana -ohjelman jaksosta jäi päällimmäisenä mieleen on, että asiantuntijoiden selittäessä Tanskan ”äärioikeiston” uhkaa ohjelma loi itse uhkakuvan legitiimistä puolueesta ja sen kannattajista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti