lauantai 25. toukokuuta 2019

YLE EI EDES YRITÄ PEITELLÄ PUOLUEELLISUUTTAAN EU-VAALEISSA


Veronmaksajien kustantama Yle 
kampanjoi häpeämättömän avoimesti liittovaltion EU:n puolesta. Sen kaikissa EU-vaaleja käsittelevistä uutisissa ja -jutuissa korostetaan pelkästään liittovaltion oletettuja etuja. Esimerkiksi viime kuukausien aikana Ylen uutissivustosta ei löydy yhtäkään kriittistä juttua unionista. Päinvastoin, vaalipäivän lähestyessä liittovaltion erinomaisuuden rummutus on vain kiihtynyt. Uutisia lukiessa ei voi välttyä mielikuvalta, kuinka eurooppalaiset ovatkaan voineet elää aiemmin ilman Euroopan Unionin autuaaksi tekevää vaikutusta. 

Eräiden uutisten tyyli kuten mediajätin verkkosivuilta löytyvä uunituore juttu Huoleton aamukahvi ja ulkomaanmatka ilman eksymisiä – listasimme kuusi arkista asiaa, joita sinulla ei olisi ilman EU:ta tuo mieleen Neuvostoliiton päälehti Pravdan itsetyytyväisen omakehun järjestelmänsä kaikkivoipaisuudesta. Vastakkainen juttu unionin haitoista olisi ollut helppo tehdä, mutta Yle on päättänyt vaieta epäkohdista täysin, ainakin näin vaalien alla. Näin äänestäjille jää kertomatta unionin huonot puolet kuten kansallisen lainsäädännön syrjäyttäminen, EU-maksujen suurempi osuus suhteessa saatuihin tukiin, rajavalvonnan puute, laittoman maahanmuuton taakanjako, EU-komission sensuuria edistävä yhteistominta somejättien kanssa jne.

Näissä vaaleissa Ylen propaganda kohdistuu etenkin nuoriin. Syy on helppo arvata. Vaikka EU:n väitetään olevan erityisen suosittu nuorten keskuudessa, 18-29 vuotiasta nuorista äänensä EU-vaaleissa käyttää vain 10 %. Siksi Ylen verkkosivujen uutiset ovat täynnä nuorille suunnattuja juttuja, joissa pyritään perustelemaan unionin tarpeellisuutta juuri heille. Tosiasiassa nämä jutut kuten tämänpäiväinen mainosjuttu Oululainen Arto Väisänen, 26, opiskelee EU-eliitin korkeakoulussa: "Ilman EU:ta en olisi päässyt maailmalle näin tavallisista lähtökohdista" koskee vain hyvin pientä osaa nuorisoa. Tällaisen propagandan toimivuus on hyvin kyseenalaista semminkin kun se vetoaa vain pyrkyreihin, jotka haluavat tehdä uraa kasvottamassa EU-byrokratiassa.

Hieman laajammalle nuorisomassalle kohdistetussa mielipideuutisessa "Vitsi, jos tällainen koulu olisi ollut Suomessa!" – Yhä useampi suomalainen opiskelee tutkinnon muualla Euroopassa puolestaan uskotellaan, että muissa Euroopan maissa opiskelu ei olisi muka mahdollista ilman EU:ta. Uutinen kuuluukin selvästi sarjaan "miten olemmekaan voineet elää ilman EU:ta".

Ainoat negatiivisuutta huokuvat EU-vaaliuutiset koskevat – yllätys yllätys  Venäjän väitettyä vaalivaikuttamista ja populismin kasvua. Viimeksi tänään Ylen pahamaineinen Eurooppa-toimittaja Susanna Turunen sanoi klo 20.30 Ylen tv-uutisten suorassa lähetyksessä pelkäävänsä EU-vaaleissa eniten "äärioikeiston" esiinmarssia, vaikka olikin varma sen menestyksen olevan oletettua pienempi.

Mikäli on uskomista läntisten tiedotusväleiden omaan sanaan, vaalivaikuttamista harjoittavat vain Venäjän trollit ja "äärioikeisto". Tästä erehtymättömästä linjasta kertoo Ylen uutinen 
Äänestäjiä johdetaan vaalien alla harhaan värikkäillä valheilla – "Meidän on taisteltava totuuden puolesta". Mielipideuutinen on koottu helppojen olkiukkojen ja törkeimpien uutisvalhepaljastusten varaan, joiden pohjalta yritetään väittää kaiken maahanmuutto- ja EU-kritiikin olevan valhetta. Poliittisen röyhkeyden huippua jutussa taas edustaa kuvateksti:
Kohti reiluja vaaleja? Viime vuoden toukokuussa EU-johtajat tivasivat Facebookin perustajalta Mark Zuckerbergilta Brysselissä, miten yhtiö aikoo suitsia valeuutisten levittämistä.
Jo on aikoihin eletty, että vallanahneita EU-johtajia kuvataan muka jonain kriittisenä vastavoimana. Todellisuudessa tällaisen mielenosoitusteatterin taustalta pajastuu EU:n ja Facebookin yhteinen poliittinen sopimus harjoittaa sensuuria kansallismielisiä voimia vastaan. EU-johtajien mielenosoituksen tarkoituksena oli ainoastaan sättiä Facebookia siitä, ettei sen kova sensuuri ole ollut tarpeeksi riittävää. Jos EU-johtajat olisivat olleet aidosti kriittiisiä, he olisivat tivanneet, miksi valtamedian sallitaan edelleen levittää valeuutisia.

Ylen yksipuolisesta tutkimusjournalismista kertoo lisää eilinen valeuutisia käsitellyt juttu 
Yle selvitti: Näin valeuutiset leviävät Twitterissä ennen EU-vaaleja – myös Suomessa jaetaan Venäjä-mielisten epäilyttävien tilien sisältöä. Jutun tekijät Päivi Koskinen ja Riku Roslund sekä heidän käyttämä poliitisesti korrekti "asiantuntija", viestintäpäällikkö Päivi Tampere Euroopan hybdiriuhkien torjunnan osaamiskeskuksesta (Hybrid CoE), ovat haluttomia näkemään EU:ta ja monikulttuuria puolustavissa tviiteissä propagandaa ja valeuutisia. 

Toisaalta mitä muuta voidankaan odottaa artikkelissa käytetystä asiantuntijalta, joka työskentelee Hybrid CoE:ssa, jonka tiedetään ajavan pelkästään EU:n ja Naton intressejä. Toisin kuin valtamediat ovat julkisuudessa esittäneet, kyse ei ole todellakaan puolueettomasta organisaatiosta, joka olisi kiinnostunut kaikesta, myös punaliberaalien länsimielisten, hybridivaikuttamisesta:
Ylen analyysin perusteella jakajilla näyttää olevan myös selvä yhteys toisiinsa. Niitä näyttää yhdistävän Venäjän ihailu ja inho EU:ta kohtaan – sekä Robertiksi esittäytyvä mies.

Selvitys vahvistaa näkemystä, että yhä useammat EU:n kansalaiset altistuvat vääristellyille tai valheellisille uutisille. Tuoreen arvion mukaan miljoonat ihmiset eri puolilla Eurooppaa altistuvat valeuutisille ja vihapuheelle.

Amerikkalaisen Avaaz-kansalaisjärjestön tekemästä tutkimuksesta (siirryt toiseen palveluun) selviää, että vääristeltyä tietoa levittävät erityisesti äärioikeistoa ja EU-vastaisia puolueita tukevat tahot.
Normaalijälyinen lukija ymmärtää välittömästi, että moiset lausunnot ovat pelkkä projektio esittäjien omasta ideologisesta propagandasta ja vihapuheesta kantaväestön etuja vastaan. Ilmeisesti Yle pitää seuraajiaan idiootteina, jotka eivät muka huomaisi yhtiön yksipuolista propagandalinjaa. Ainoa asia mikä on tässä kohtaa aidosti huolestetuttavaa on se, että konformististen demarieläkeläisten lisäksi Ylen valeuutisille ja vihapuheelle saattaa altistua myös monet itseään kriittisinä pitävät kansalaiset.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti