keskiviikko 24. huhtikuuta 2013

YLE LÄMMITTÄÄ VANHAA OWENS-MYYTTIÄ 
TV1, 24.4.2013, klo 19.00 Historiaa: Jesse Owens

Amerikkalainen musta urheilija Jesse Owens voitti neljä kultamitalia Berliinin olympiakisoissa vuonna 1936, mikä tietenkin raivostutti natseja. Mutta ei jyrkän rotuerottelun Yhdysvalloissakaan Owensia juuri juhlittu.  


Pari päivää sitten (20.4.) olleen Hitlerin syntymäpäivän jälkeen Yle lähettää ohjelman, jossa "murskataan myytti valkoisesta ylivallasta". Historiallisten faktojen perusteella tuo myytti on itsessään myytti, joka on historioitsijoiden keskuudessa murskattu useaan kertaan. Tietämättömille massoille ja uusille sukupolville Owens-valhetta lämmitellän aina vain uudestaan:


Se, että Jesse Owens oli erinomainen pikajuoksija, on kiistämätön. Vuoden 1936 olympialaisissa hän voitti neljä kultamitalia tehden samalla kaksi uutta olympia-ennätystä. Sen sijaan se, todistivatko hänen urheilulliset saavutuksensa sitten oikeaksi vai vääräksi näkemyksen valkoisen rodun ylemmyydestä, on typerä kysymys. Eihän esimerkiksi ole koskaan väitetty, että nopeammat hevoset ja koirat, joita vastaan Owens kilpaili myöhemmin kun hänen uransa kilpajuoksijana oli ohi, olisivat olleet neekeriurheilijaa ”ylempiä”. Joka tapauksessa Saksa voitti enemmän kulta-, hopea- ja pronssimitaleja – kaikkiaan 89 kappaletta, Yhdysvaltain jäädessä kauan taakse 56:lla mitalillaan – kuin mikään muu maa vuoden 1936 olympialaisissa.
Olennaista tässä juutalaisten urheilutoimittajien keksimässä Owens-tarinassa on kuitenkin se lakkaamatta toistettu väite, jonka mukaan Adolf Hitler, Saksan valtakunnan kansleri ja olympiakisojen kunniavieras, olisi henkilökohtaisesti loukannut mustaa pikajuoksijaa kieltäytymällä onnittelemasta häntä. Tervehdittyään mahtailevasti voitokkaita saksalaisurheilijoita, kuten tarina kuuluu, Hitler kiireen vilkkaan poistui Berliinin olympiastadionilta sen sijaan, että olisi puristanut mustan voittajan kättä.

Kuten yleensäkin tällaisten mediasatujen kanssa on, antavat tosiasiat täysin toisenlaisen kuvan tapahtumista. On myönnettävä, että elokuun 2. päivänä, yleisurheilun ensimmäisenä kilpailupäivänä, Hitler todella onnitteli henkilökohtaisesti Hans Wöllkeä, kuulantyönnön kultamitalistia, joka oli samalla kaikkien aikojen ensimmäinen saksalainen yleisurheilun olympiavoittaja. Koko tuon päivän hän vastaanotti lisäksi saksalaisia ja muunmaalaisia olympiavoittajia aitiossaan, kunnes hän poistui myöhään iltapäivällä sateen uhatessa. Varhain seuraavana aamuna, ennen kuin Jesse Owens oli ehtinyt voittaa ainuttakaan mitalia, kansainvälisen olympiakomitean puheenjohtaja, kreivi Baillet-Latour, ilmoitti Hitlerille, jolla ei ollut minkäänlaista virallista asemaa kisoissa, että tämä oli rikkonut diplomaattista etikettiä onniteltuaan useita voittajia aitiossaan. Sen jälkeen Hitler pidättäytyi julkisesti onnittelemasta ketään urheilijaa, sen enempää saksalaisia kuin muitakaan. Näin olleen siihen, että Saksan valtakunnankansleri pidättäytyi onnitelemasta Owensia, ei sisältänyt minkäänlaista loukkausta.

Jesse Owens itsa aina kielsi tarinan siitä, että Hitler olisi tarkoituksellisesti loukannut häntä.


(National Vanguard magazine)

1 kommentti:

 1. TV2:

  20:00 Silminnäkijä: Vihaajat verkossa
  "Sinut pitäisi raiskata ja paloitella". Raportti naisiin kohdistuvasta verkkovihasta Ruotsissa. Tuotanto Ruotsin televisio.

  Fem:

  21:30 Spotlight : Nettivihaajat
  "Toivottavasti maahanmuuttajat joukkoraiskaavat sinut." Spotlight kartoittaa suomalaista nettivihaa.

  VastaaPoista