keskiviikko 27. kesäkuuta 2012

YLEN PUNAMÄDÄTTÄJILLE KOMMUNISTIT OVAT "VAPAUSTAISTELIJOITA"


YLE TV 1, 27.6.2012 klo 19.00. Historiaa: Unohdetut vapaustaistelijat Espanjan tasavaltalaisarmeijan 9.komppania oli mukana Espanjan sisällissodassa jo vuonna 1936 ja taistelu vapauden puolesta jatkui liittoutuneiden rinnalla vuoteen 1944. Kaksi veteraania muistelee pitkää sotataivaltaan.

Mistä lähtien punakaartilaiset ovat olleet vapaustaistelijoita? Kuten Lenin, Trotski, Stalin, Mao....? Tietysti hyödyllisiä idiootteja ja muita kaunaisia on aina lähtenyt massojen mukaan öyhöttämään, mutta heitä on vaikea pitää minään kirkasotsaisina "vapaustaistelijoina". Paitsi tietenkin Ylen vanhojen taistolaispolitrukkien ja tiedotusopinlaitokselta värvättyjen nuorien konformististen kympin tyttöjen mielestä. Hävetkää edes jos osaatte.

9 kommenttia:

 1. 22:15 Mistä tulen: Nel, Afganistan vai Lontoo?
  Nel pakeni lapsena perheensä kanssa veristä Afganistanin sotaa. Nyt 21-vuotias Nel palaa synnyinmaahansa tapaamaan serkkujaan. Elämä Afganistanissa avaa Nelin silmät ja hän ymmärtää, miksi perhe pakeni.

  MTV3 tänään:

  20:00 MTV3.doc: Köyhät lapset
  Koskettava brittidokumentti aiheesta, joka ei ole vieras myöskään eriarvoistuvassa Suomessa: Millaista on elää ihan tavallisen perheen tavallisena lapsena, joka ei rahanpuutteen vuoksi voi harrastaa kuten muut lapset, saada yhtä hyviä vaatteita kuin muut tai päästä joskus lomamatkalle? Millaista on arki, kun kunnon leikkipaikkoja ei ole, kun kotona kärsitään homeesta, tai kun ruokakaan ei aina riitä? Kolme lasta kertoo oman tarinansa, ihan omin sanoin.

  VastaaPoista
 2. Eilen oli:

  10:05 Falunin Kibbutsi
  Joukko juutalaisnuoria pakeni natsivainoja Ruotsiin kesällä 1939 uskoen kyseessä olevan vain muutaman kuukauden välietapin matkalla Palestiinaan. Useimmat jäivät Ruotsiin moneksi vuodeksi, jotkut loppuiäksi.

  Tänään:

  15:00 Historiaa: Molotov - mies ja maine
  Neuvostoliiton ulkoministeri Vjatseslav Molotov oli Stalinin uskollinen apuri, jonka ura jatkui vielä diktaattorin kuoltuakin. Suomessa mies tunnetaan cocktailistaan, mutta millaisena poliitikkona Molotov muistetaan?

  12:30 Historia: Britti-imperiumin perintö
  4/5. Vaurauden alkuperä. Siirtomaiden valloituksessa tavoitteena ei ollut vain valtakunnan laajentaminen, vaan taloudellinen hyöty. Valtiolle haalivat omaisuuksia niin kaapparikapteenit kuin oopiumi- ja orjakauppiaat. T: BBC

  20:00 Historia: Etelä-Afrikka - toivon maa
  Etelä-Afrikka tunnetaan valtavista luonnonvaroistaan, mutta se on myös maa, jonka yllä yhä häilyy apartheidin muisto. Millaiselta sateenkaarivaltion historia ja tulevaisuus näyttää? 3/3. Tuotanto: ZDF, Saksa.

  VastaaPoista
 3. 19:00 Historiaa: Hitlerin häivehävittäjä
  Toisen maailmansodan lopulla amerikkalaisjoukot löysivät Saksasta lentokonehallin, jossa oli kymmenkunta puolivalmista häivehävittäjää. Olisivatko ne taistelukuntoisina voineet muuttaa sodan lopputulosta?

  23:10 Ulkolinja: Sodassa raiskattujen puolella
  Sodissa miehet palkitaan mutta naisten kärsimykset unohdetaan. Margot Wallström taisteli lähes vuoden sodissa raiskattujen naisten puolesta muuttaakseen YK:n kannan: nyt raiskausta pidetään yhtenä sodankäynnin muotona.

  14:30 Puutarhassa tuoksuu ruoka
  Nyt ovat puutarhan kaalit jo syötävän hyviä, ja Anne taikoo niistä monenlaisia herkkuja. Miten toimii aurinkouuni, jota jo viedään puupulasta kärsiviin kehitysmaihin?

  Aurinkouuni on kovera peili, niin yksinkertaista tavaraa kehitysmaalaiset eivät pysty valmistamaan itse.

  22:15 Mistä tulen: Judith, kongolainen?
  Judith lähetettiin 3-vuotiaana pakoon Kongon sisällissotaa. 20 vuotta myöhemmin hän palaa synnyinmaahansa ja tapaa vanhempansa. Paranevatko sodan ja eron haavat?

  21:00 Intiaanikansat
  Dokumenttisarja Pohjois- ja Keski-Amerikan intiaanikansoista ja niiden menneisyydestä. 1/8: Esi-isät. Ennen Kolumbuksen tuloa kukoistivat mm. mayojen, anasazien ja Mississippin alueen heimot.

  VastaaPoista
 4. 14:30 Nimismies ja muslimi
  Jens Vidar Bjørkedal on Norjan ainoa islaminuskoinen nimismies. Hän on ylpeä niin ammatistaan kuin uskonnostaankin, tulevan vaimonsa hän tapasi palvellessaan YK-tehtävissä Libanonissa.


  21:00 New Yorkin monet kasvot
  4/5 : Bronx. Faktasarja esittelee New Yorkin tunnetuimmat osat ja kertoo niiden muutoksista 9/11 -iskujen jälkeen. Bronx yhdistetään väkivaltaan ja rappioon, mutta hip-hopin synnyinpaikka elää uutta tulemistaan.
  21:26 New Yorkin monet kasvot
  5/5 : Queens. Faktasarja esittelee New Yorkin tunnetuimmat osat ja kertoo niiden muutoksista 9/11 -iskujen jälkeen. Queens on New Yorkin suurin piirikunta. Sen rikkaus syntyy kulttuurien ja uskontojen moninaisuudesta.

  21:55 Estradilla: Jari Sillanpää Goes Latin
  Al Ritmo Latino -lattarishow. Tuttuja hittejä latinoasussa, kuubalaisklassikkoja, etelä-amerikkalaisia rytmejä, espanjalaista sevillanaa sekä latinopoppia.

  Tällä ohjelmalla yle yrittää kertoa, että monikulttuurisuus on ihanaa.

  22:05 Kova laki
  Viattomuus. Etsivät pidättävät miehen epäiltynä homoseksuaalimiehen surmasta, ja hänet tuomitaan viharikoksesta. Ryhmä aktivisteja ryhtyy kuitenkin määrätietoisesti puhdistamaan tuomitun mainetta.

  19:00 Historia: Ihmisten eläintarha
  Valkoisen rodun ylemmyyttä muihin rotuihin nähden pidettiin 1800-luvun lopulla tieteellisenä tosiasiana. Eksoottisia, villejä alkuasukkaita tuotiin jopa eläintarhoihin kävijöiden ihmeteltäväksi.

  VastaaPoista
 5. 10:05 Kadonneet sankarit
  Syyskuussa 1943 englantilaiset pienoissukellusveneet onnistuivat tekemään toimintakyvyttömäksi saksalaisen taistelualus Tirpitzin. Yksi operaatioon osallistuneista sukellusveneistä katosi jäljettömiin.


  21:50 Klaani - tarina Sammakoitten suvusta
  Suomi 1984. Elokuva suvusta, jonka kirouksena on taipumus rikollisuuteen. Veijaritarina, sukutarina ja rakkaustarina. O: Mika Kaurismäki. N: Markku Halme, Minna Soisalo, Juhani Niemelä, Antti Litja, Kari Väänänen.

  VastaaPoista
 6. TV1:

  21:05 Kotikatsomo: Ilonen talo
  Osa 1/3. Tomperin perhe hajoaa alkoholismiin. Ruut ja Birge menettävät lapsenuskonsa ja viattomuutensa vanhempien ongelmien keskellä.N:Milka Ahlroth,Carl-Kristian Rundman,Marika Gröhn,Emmi Kukkonen.O:Maria Ruotsala(2006)


  22:05 Varg Veum: Ruususen unta
  Varg joutuu tonkimaan kahden perheen menneisyyttä kun näiden nuoret katoavat huonoilel teille. N: Trond Espen Seim, Björn Floberg. Norja 2007. N: Trond Espen Seim.

  23:35 Vuosien takaa nykypäivään
  Osa 1/7. Sarjassa tarkastellaan Ruotsia viime vuosikymmeninä kuohuttaneita tapahtumia ja tarkastellaan niiden seurausvaikutuksia. Syyskuussa 1978 poliisi lopetti Tukholmassa kovin ottein nuorten talonvaltauksen.

  Teema:

  22:00 Puhdistus
  Romanien ja valtaväestön välinen vihanpito leimahti Pankakoskella vuonna 1956, kun kylän miehet häätivät romaniväestön paikkakunnalta. Oliko kyse pelkästään syrjinnästä? Ohjaaja Erkko Lyytinen.

  23:00 Sylipainia
  Braedrabylta. Islantilainen lyhytelokuva kahden miehen välisestä rakkaudesta perinteisen islantilaisen painin ympyröissä. N: Halldór Gylfason ja Björn Ingi Hilmarsson. O: Grímur Hákonarson. T: Hark Film, Islanti 2007.

  VastaaPoista
 7. TV1:


  21:00 A-studio: Paluu kuoleman kentille
  Reportaasi Suomessa asuvan pakolaisnaisen paluusta Kambodzhaan.

  21:30 Dokumenttiprojekti:Hyväksikäytetyt pojat
  Kahden katolisen sisäoppilaitoksen entiset oppilaat Britanniasta ja Afrikasta kohtasivat internetin avulla. Muistot eivät olleet kultaisia: sama opettaja oli hyväksikäyttänyt monia heistä. Hellittääkö kipu koskaan? T: BBC

  VastaaPoista
 8. Teemalla tänään:

  21:00 Historia: Brittien jäljillä Australiassa
  Kuka ehti ensimmäisenä? Tony Robinson tutkii Australian asutuksen vaiheita ja koettaa avausjaksossa saada selville, ketkä valkoihoiset saapuivat ensimmäisinä aboriginaalien asuttamalle mantereelle. 1/6.

  VastaaPoista
 9. 19:00 Historiaa: Kirjeitä Hitler-sedälle
  Hitlerin saama yksityisposti siirrettiin Moskovaan vuonna 1945 ja joukossa oli yli satatuhatta kirjettä tavallisilta kansalaisilta. Kuinka ne ilmentävät kolmannen valtakunnan muuttuvaa ilmapiiriä vuosina 1933-1945?

  22:15 Mistä tulen: Dean, britti vai arabi?
  Dean on syntynyt Britanniassa mutta kaipaa vanhempiensa synnyinmaahan Jemeniin. Perillä Deanin silmät avautuvat, ja matka päättyy yllättäen, kun taistelut leviävät pääkaupunkiin.

  21:00 Intiaanikansat
  Dokumenttisarja Pohjois- ja Keski-Amerikan intiaanikansoista ja niiden menneisyydestä. 2/8: Meksiko. Atsteekkien valtakunnan nousu ja tuho.


  21:50 Kino: Kolmesti kuopattu
  The Three Burials of Melquiades Estrada, USA 2005. O: Tommy Lee Jones. Meksikolainen maatyömies tapetaan vahingossa Teksasissa, ja ystävä vannoo palauttavansa ruumiin miehen synnyinseudulle.

  VastaaPoista