keskiviikko 18. tammikuuta 2012

YLE ALOITTI VUODEN TUTULLA HISTORIADOKUMENTIN TEEMALLAYLE TV 1, 18.1.2012 klo 19.00 Historiaa: Auschwitzin erikoisyksikkö


Auschwitzin keskitysleiri ei olisi voinut toimia tehokkaasti ilman nuorista juutalaisista koottua komennuskuntaa. He veivät uhrit kaasukammioon ja hävittivät ruumiit ja saivat näin hieman lisää elinaikaa. OHJELMAN LINKKI

Qui bono - kuka tästä hyötyy?
Propaganda toimii parhaiten silloin kun samaa asiaa toistetaan jatkuvasti. Mutta kaikkia ei voi huijata koko ajan. Tätä eivät Puna-Yle:n vanhat kunnon sumuttajat taida vielä kunnolla ymmärtää. Käytännössä kansalaiset ovat jo täysin kyllästyneet tähän moralistiseen kauhisteluun ja ennen pitkää propaganda kääntyy sen levittäjiä vastaan.

No, miten on siellä Ylessä, milloin pukkaa seuraavaa natsi"dokumenttia"? ;-)

Yle kommentoi pari päivää myöhemmin ylhäällä olevan linkin kommenttiosastolla:

Natsi-Saksa kiinnostaa dokumentin tekijöitä

Suurin yksittäinen syy siihen, miksi Ylekin esittää paljon toiseen maailmansotaan ja natsi-Saksaan liittyviä historiadokumentteja on se, että niitä tehdään maailmalla määrällisesti erittäin paljon.

Monet niistä ovat laadukkaita, ja hämmästyttävän paljon aiheesta löytyy yhä uusia näkökulmia. Aihe jaksaa kiinnostaa useita katsojia, esimerkiksi keskiviikkona 18.1.2012 esitetyllä historiadokumentilla oli yli 350 000 katsojaa.

Tämä aihe on kuitenkin vain yksi monista. TV1 esittää tänä keväänä tällä historiapaikalla 21 kansainvälistä dokumenttia. Niistä neljässä on aiheena natsi-Saksa ja juutalaiset. Ne esitetään sarjamaisesti peräkkäisinä viikkoina.

Ikärajojen nykyluokittelun perusteella arki-illan klo 19.00 lähetysaika todettiin kyseiselle dokumentille sopivaksi. Sunnuntain iltapäiväuusintaan on sen sijaan sijoitettu historiadokumentti Apollo-lentäjien puolisoista.

Tarja Korhonen
Ohjelmistosuunnittelija
YLE TV1


– Tarja Korhonen
------------------------------------------------


Tarja taitaa allekirjoittaa tämän Inari Sakkin näkemyksen:

Kokeellisessa tutkimuksessa suomalaisille esitetään esimerkiksi muistoja toisen maailmansodan aikaisista Karjalan nälkäleireistä ja ruotsalaisille Ruotsin natsiyhteyksistä ja pakkosterilisaatioista, Sakki kertoo. Muun muassa Saksassa tehtyjen tutkimusten perusteella voidaan olettaa, että tällainen manipulaatio herättää kollektiivisia häpeän ja syyllisyyden tunteita, joilla on Sakin mukaan yhteys myönteisempiin käsityksiin ulkoryhmiä – esimerkiksi maahanmuuttajia – kohtaan.


2 kommenttia:

 1. Tänään:

  13:00 Dokumenttiprojekti: Mama Africa
  Karismaattinen, maailmankuulu eteläafrikkalainen laulaja ja ihmisoikeustaistelija Miriam Makeba taisteli koko elämänsä rasismia ja köyhyyttä vastaan ja puolusti tasa-arvoa ja rauhaa. O: Mika Kaurismäki. T: Marianna Films.

  VastaaPoista
 2. Tänään:

  19:00 Historiaa: Juutalaislasten pelastajat
  Natsit surmasivat 1,5 miljoonaa juutalaislasta ja epätoivoiset vanhemmat koettivat kaikin keinoin piilottaa lapsiaan. Eva Kuper pääsi kolmevuotiaana piiloon nunnaluostariin ja tapaa nyt 62 vuoden päästä pelastajansa.

  VastaaPoista