maanantai 2. tammikuuta 2012

ILMAN LAAJAA KANSALAISPALAUTETTA YLE OLISI ESITTÄNYT TÄMÄNKIN MONIKULTTUURIPROPAGANDAN



ILTALEHTI kirjoittaa:

Ympärileikkaus lastenohjelmassa

Yle hyllytti kohujakson

Sunnuntai 1.1.2012 klo 22.02 (päivitetty klo 22.18)

Espanjalaista alkuperää olevassa Asha-sarjassa käsitellään erilaisia kulttuureja ja tapoja.


Lauantaiaamuna Ylen kakkoskanavalla esitetyssä jaksossa kerrottiin pojasta, joka jännitti tulevaa ympärileikkausta. Valkoihoinen, mahdollisesti juutalainen poika keskustelee äitinsä kanssa ennen ympärileikkausta.

POIKA: Minulla on paha aavistus.

ÄITI: Ei se mitään pahaa ole. Et ole ensimmäinen ympärileikattava.

POIKA: Mutta kun ajattelen, että ihoani leikataan...

ÄITI: Ihan pikku palanen vain, etkä edes huomaa sitä. Sinä olet nukutuksessa. Olet unten mailla, etkä tunne yhtään mitään.

Myöhemmin poika kertoo kavereille leikkauksesta.

LAPSET: Hei, älä ole vaatimaton! Aplodit sankarillemme!


Palautevyöry

Iltalehteen yhteyttä ottaneet lukijat hämmästelevät aiheen käsittelyä suomalaisessa tv-ohjelmassa.

- Ei kovin soveliasta pienille lapsille, kuinkahan moni vanhempi on saanut lapsilta kiusallisia kysymyksiä, yksi toimitukseen yhteyttä ottaneista lukijoista kummasteli.

- Itsekin katsoin tuon jakson ja meillä ei todellakaan lapset katso enää tuota ohjelmaa. Eikä kyllä muutakaan Ylen lähettämää lastenohjelmaa ilman minun valvontaa. Melkoista sitä lapsille näytetään. Ei taida kuulua suomalaiseen kulttuuriin ympärileikkaus, eikä varsinkaan se, että siitä pikkulapsille informoidaan oikein lastenohjelman muodossa.

Sarjan jakso on herättänyt kiivasta keskustelua myös Vauva-lehden keskustelupalstalla.

- Aivan törkeää lasten ajattelun johdattelua. Olisikin neutraaliin asiaan näkökulman tuomista, mutta ympärileikkaus ei ole normaalin pojan terveyden edistämiseksi ja tässä tungettiin huvileikkausta hyvin puhtaasti puoltavaa ajattelua.

- Yleltä kyllä moka, kun tällaista lähettää.

Osa jakson katsoneista tulkitsee Ylen kannustavan lasten silpomiseen.


Yle: Vedämme jakson pois

Ylen lasten- ja nuortenohjelmien päällikkö Teija Rantala kertoo, että kyseisestä ympärileikkausjaksosta oli tullut sunnuntai-iltaan mennessä 15 palautetta. Hänen mukaansa Yle ei missään nimessä kannusta silpomaan vaan ymmärtämään muiden kulttuurien tapoja.

- Sarja on lämminhenkinen, lasten ystävyyttä korostava. Ajatuksena on, että päähenkilöt, lapset, tulevat eri kulttuureista, ja vaikka heidän tapansa ovat erilaisia, niin lapset voivat olla ystäviä. Toisten kulttuurien tapoja ei tarvitse kavahtaa, Rantala sanoo.

- Tarkoituksena on tuoda esiin, että lapsetkin voivat törmätä tapoihin ja uskomuksiin, jotka ovat heille vieraita. Ylen tehtävä on kannustaa monikulttuurisuuden ymmärtämiseen.

Negatiivisen palautteen seurauksena Ylessä päätettiin sunnuntaina ottaa jakso pois jakelusta, jolloin sitä ei näe enää esimerkiksi Yle areenassa, missä muut ohjelman jaksot ovat edelleen nähtävissä.

Heti sarjan ensimmäisen jakson jälkeen palautetta tuli myös jonkin verran, jolloin Ylessä päädyttiin siihen, että sarja on ennemmin koululaisten kuin aivan pienten lasten ohjelma. Sarjasta on lähetetty Suomessa 31 jaksoa.

MARI PUDAS
mari.pudas@iltalehti.fi


2 kommenttia:

  1. "Valkoihoinen, mahdollisesti juutalainen poika keskustelee äitinsä kanssa ennen ympärileikkausta."

    Eihän tämä ole mahdollista, koska juutalaiset ympärileikkaavat poikalapsensa vastasyntyneinä. Iltalehden toimittaja ei näemmä tiennyt tätä.

    "Myöhemmin poika kertoo kavereille leikkauksesta.

    LAPSET: Hei, älä ole vaatimaton! Aplodit sankarillemme!"

    Sairasta. Ei kukaan pidä sankarina lasta, joka on joutunut sukupuolielinten silvonnan uhriksi. Kyseessä on seksuaalinen väkivalta. Sellaisen uhriksi joutunut ihminen ei ole sankari, vaan uhri. Kukaan täysjärkinen ei aplodeeraa seksuaaliselle väkivallalle.

    VastaaPoista
  2. Tänään:

    19:00 Historiaa: Auschwitzin erikoisyksikkö
    Auschwitzin keskitysleiri ei olisi voinut toimia tehokkaasti ilman nuorista juutalaisista koottua komennuskuntaa. He veivät uhrit kaasukammioon ja hävittivät ruumiit ja saivat näin hieman lisää elinaikaa.

    VastaaPoista