tiistai 28. syyskuuta 2010

Yle Lahden päällikkö Päivi Kuisma haistattelee Perussuomalaisille


Yle Lahden päällikkö Päivi KuismaYle Lahden päällikkö Päivi Kuisma haistattelee Lahden seudulla sijaitsevan Asikkalan kunnanvaltuutetulle James Hirvisaarelle (ps) ja tämän äänestäjille:

Ehdokkaan ei tarvitse liikauttaa ahteriaan kotoaan minnekään. Riittää kun istuu tietokoneen ääressä, kirjoittaa nettipalstallaan ala-arvoisia juttuja mahdollisista maahanmuuttajista ja kerää äänisaaliin tulevaisuudestaan epävarmoilta, pärjäämisestään huolestuneilta tai yhteiskuntavihaa potevilta ihmisiltä.

Tällä menetelmällä eli viholliskuvien rakentelulla asikkalalaispoliitikko nousi kaksi vuotta sitten Asikkalan kunnanvaltuustoon toiseksi suurimmalla äänimäärällä.

Ja meno sen kun jatkuu. Kyseisenlainen toiminta tuntuu uppoavan yhä paremmin, kun on välineenä netti, jossa sana leviää kulovalkean tavoin ja mustamaalaamisella on vähän jos ollenkaan rajoja.

Kyseinen asikkalalaisvaltuutettu on nyt perussuomalaisten kansanedustajaehdokas ja kerää netissä suuria faniryhmiä niin sanotuilla maahanmuuttajakriittisillä kirjoituksillaan. Hän kertoo nettisivuillaan muun muassa niinkin merkityksellisestä yhteiskunnallisesta ongelmasta kuin turvapaikanhakijoiden tekemistä raiskauksista.

Näillä viesteillään perussuomalaisten ehdokas peittoaa Facebook-fanien määrässä maan ykköspoliitikot.

Yhtään ei perussuomalaisten ehdokkaan suosiota näytä haittaavan se, että hän joutuu vastaamaan kirjoituksistaan Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa syytettynä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Hän jopa ylpeilee nettikirjoituksissaan sillä, että syytemääräys sananvapausrikoksesta on tullut niinkin korkealta taholta kuin apulaisvaltakunnansyyttäjältä.

Jotain häpyä sentään löytyy?

Tai ehkä käräjäoikeusjutusta on jotakin haittaa esimerkiksi perussuomalaisten vaali-imagolle. Perussuomalaiset kun yrittävät ainakin puoluejohtonsa suulla pysyä tiukasti erossa kaikenmaailman rasisteista ja muukalaisvihaajista.

Ei kai asikkalalaisvaltuutetun käräjäoikeusjutun käsittelyä olisi siirretty avustajan pyynnöstä huomisesta tuonnemmaksi, jollei siitä olisi haittaa juuri nyt käytävälle arviolle siitä, edustavatko perussuomalaiset rasismia.

Rasismiksi sanotaan sellaista ajattelutapaa, jonka mukaan muun muassa maahanmuuttajat ovat etnisen taustansa vuoksi niin sanottuja oikeita suomalaisia huonompia ja siksi heitä ei saa kohdella perinteisten suomalaisten kanssa tasa-arvoisesti. Mieluummin heitä ei saa edes päästää maahan.

Asikkalalaisvaltuutetun mielipiteet ja edesottamukset osoittavat omalta osaltaan, että jauhot perussuomalaisten pussissa eivät ole puhtaat ja siksi syyte kiihotuksesta kansanryhmää vastaan sopii huonosti perussuomalaisten vaalikampanjakuvaan.

YLE Lahti / Päivi KuismaOnko tämä sellaista asiallista journalismia, jota on tarkoitus kustantaa tv-lupamaksurahoilla ja Ylelle niiden lisäksi annetuilla ylimääräisillä budjettimäärärahoilla?

Kommentteja yleisönosastosta:

Hoopotus, tänään klo 12:03

Päivää.
Mikähän on toimittajan puoluekanta. Kirjoitus oli siihen malliin ennakkoasenteinen että ihmettelen vain ?.
Tälläinen valtakunnallinen mustamaalaus, valitettavasti tuo vain lisää ääniä Perussuomalaisille.


Kimmo Veijalainen, tänään klo 12:19

"Rasismiksi sanotaan sellaista ajattelutapaa..." joopa joo. Rasismiksi sanotaan nykyään ihan mitä tahansa kirjoittelua tai muuta ajatusten esiintuontia, jossa ei ylistetä toiseutta ja koeteta alentaa suomalaisuutta ja varsinkin suomalaista miestä.
Rasismivouhottajille rasismi on aina yksisuuntaista, valkoisen heteromiehen muihin kohdistamaa. Todellista suomalaista rasismia on syrjiä niitä, jotka tämän monikulttuurihulluuden kulut maksavat. YLE on kokonaisuutena rasistisempi kuin kymmenen Hirvisaarta.


Ennakkoluuloton, tänään klo 12:22

Miksi ennakkoluuloisen ihmisen mielipidekirjoitus julkaistaan uutisena?


Topelius, tänään klo 12:24

1) Hirvisaarta ei vielä ole tuomittu mistään ja Suomessa on syyttömyysolettama.

2) Minkälaisina ali-ihmisinä kirjoittaja oikein pitää "tulevaisuudestaan epävarmoja" ja "pärjäämisestään huolestuneita" ihmisiä? Enpä ole aikoihin lukenut ylimielisempää tekstiä.

3) Pitäisikö kirjoittajan mielestä internetissä tapahtuva vaalikampanjointi kieltää? Maailma muuttuu ja internet-kampanjointi on tullut jäädäkseen. Se on itse asiassa lisännyt demokratiaa ja parantanut sananvapauden toteutumisen edellytyksiä, toisin kuin kirjoittaja antaa ymmärtää.

4) Myös muilla puolueilla tulee olemaan vaaleissa maahanmuuttokysymykseen keskittyviä ehdokkaita (esim. Vihreiden Husein Muhammed). Pitäisikö maahanmuutosta kiinnostuneet poliitikot kirjoittajan mielestä kieltää?


Oula Lintula, tänään klo 12:45

Onko todella julkisrahoitteisen median tehtävä laatia poliittisesti värittyneitä mustamaalausjuttuja oppositiopuolueiden edustajista osana uutistoimitusta?

Ja vielä joidenkin mielestä pitäisi jotain mediamaksua maksaa tällaisen tukemisesta?

Mitä tulee kiihottamiseen kansanryhmää vastaan, niin kyseessä on sananvapautta olemassaolollaan halventava pykälä, jolla ei ole mitään tekemistä esim. kansanryhmää vastaan kiihottamisen kanssa. (Siis sellaisen toiminnan, jonka seurauksena joku todistetusti kiihottuu kansanryhmää vastaan.)


marja, tänään klo 12:53

Ilmeisesti tämänkin vihakirjoituksen sylkäisemän toimittajan palkka maksetaan tv-maksuista saaduilla rahoilla, ainakin minun osaltani rahoittaminen loppui tähän.


Tavallinen tallaaja, tänään klo 13:23

Epämukavaa lukea artikkelia, jossa toimittajan mielipiteet esitetään faktoina. Artikkeli näyttää minusta olevan pelkkä hyökkäys perussuomalaisia vastaan -- enkä itse edes tue perussuomalaisia.

On myös hyvin ikävää, että maahanmuuton rajoituksia kannattavat leimataan artikkelissa rasisteiksi. Itse kannatan aika tiukkoja maahanmuuton rajoituksia, mutta en todellakaan ole rasisti.

Täytyy muistaa, että rajoituksien tarkoitus ei ole pitää ihmisiä poissa, vaan varmistaa, että maahan muuttavilla on mahdollisuus integroitua suomalaiseen yhteiskuntaan. Liian suuret muuttoaallot näyttävät eurooppalaisissa kaupungeissa tuottavan suuria ongelmia; meitä lähin ongelmakaupunki lienee Malmö.

Suomessa tilanne on siksikin ikävä, ettei meillä ainakaan vielä järjestetä maahanmuuttajille tarpeeksi suomenkielen ja -kulttuurin koulutusta.

Minusta tuntuu, että useimmat suomalaiset "rasistit" eivät itse asiassa pidä maahanmuuttajia huonompana, vaan ovat vain peloissaan tai vähintäänkin varuillaan. Jos maahanmuuttajille järjestettäisiin tarpeeksi koulutusta, jotta jokainen oppisi suomen kielen (ja ehkä kulttuurinkin perusteet), uskon että pelot hälvenisivät selkeästi maaseudullakin. Valitettavasti vain Suomessa ei ole poliittista tahtoa järjestää tarpeeksi tuollaista koulutusta, eikä maahanmuuttajilta edes haluta vaatia kielen tai kulttuurin hallintaa.

Olisi erittäin tärkeää kuunnella hyvin sopeutuneiden maahanmuuttajien kokemuksia ja mielipiteitä, eikä tehdä oletuksia ja poliittisia päätöksiä musta tuntuu -tuntumalta.


2 kommenttia:

 1. Jonkinlainen taso pitää olla toimittajien jutuissa, tämä on täysin mauton ja ala-arvoinen. Vielä uutispäällikkö.

  Tuosta sonnasta mitä toimittaja kirjoittaa sen verran, että jos joku turvapaikanhakija raiskaisi hänet (en kehoita ketään raiskaamaan häntä) niin nousisiko turvapaikanhakijoiden tekemät raiskaukset sitten yhteiskunnalliseksi ongelmaksi, alkaisiko hän kenties käyttäytymään rasistisesti.

  Eikö YLE voitaisi lopettaa tässä muodossa missä se nyt on tai kokonaan. Mielestäni sen tehtävät voitaisiin aivan hyvin jakaa muille jo nyt olemassa oleville kanaville. YLE:n pitäisi olla kaikki meitä varten ja tasapuolisesti, se nyt ei ole enää pitkään aikaan toteutunut.

  VastaaPoista
 2. Minä olen tulevaisuudestani epävarma ja pärjäämisestäni huolestunut. Rasistikin kai sitten olen, kun mielestäni suomalaisten asian tulisi olla hallituksemme ja edustajiemme sydäntä lähellä. Jopa niin, että sen tulisi olla tärkeämmän kuin ulkomaalaisten etu. Kun asianlaita ei nyt niin ole, äänestänkin ensi vaaleissa niitä ehdokkaita, joille MINUN asiani on tärkeä.

  Tämä on demokratiaa. Valitan, Päivi.

  VastaaPoista