Valtamedian asenne osakemarkkinoiden uuteen ilmiöön on ollut epäröivä, sillä piensijoittajien toimintatapa kumpuaa samasta järjestelmän vastaisuudesta kuin populismi. Esimerkisi Yle julkaisi viime viikon lopulla analyysin Nokiaa ja osakemarkkinoita ravistelleen ilmiön taustalla on nettiväen erikoinen kosto rikkaille, jossa osakkeiden vastamanipulointi nähdään lähinnä nykymaailman odotuksiin pettyneiden (miesten) vastavetona maailman rahavaltiaille. Valtamedia ei voi kuitenkaan yksiselitteisesti tuomita piensijoittajia, koska ne käyttävät samoja keinoja riskirahastoja vastaan kuin mitä nämä käyttävät tavallisia sijoittajia vastaan. Puhe kostosta on sikäli perusteltua, sillä pörssin rahoitusmarkkinoita hallinneet investointipankit saavat maistaa nyt omaa lääkettään.
Ylen analyysissä valaistaan kiitettävästi mistä riskirahastojen keräämissä pikavoittosijoituksissa on kyse:
Gamestopin osakkeen romahtamiseen uskova riskirahasto lainaa markkinoilta Gamestopin osakkeita korvausta ja vakuutta vastaan. Nämä lainatut osakkeet rahasto myy markkinoille pörssissä määritettyyn hintaan. Eli esimerkiksi jos riskirahasto X päätti viime perjantaina shortata Gamestopin osaketta, se lainasi osakkeita markkinoilta, maksoi kulut ja myi lainaamansa osakkeet heti eteenpäin 65 dollarin kappalehintaan. Ideana on, että kun osakkeen alkuperäinen omistaja haluaa osakkeensa myöhemmin takaisin, sen hinta pörssissä on laskenut ja riskirahasto voi ostaa osakkeet halvalla takaisin ja palauttaa ne alkuperäiselle omistajalle. Eli jos Gamestopin osakkeen arvo olisi pudonnut 30 dollariin (jossa se oli kaksi viikkoa sitten), riskirahasto tekisi voittoa noin 30 dollaria jokaisesta shortatusta osakkeesta. Moni riskirahasto uskoi tämän toteutuvan.
Gamestopin osaketta on shortattu enemmän kuin niitä on ostettavissa markkinoilta. Ilmeisesti tämä on mahdollista. Edellä olevan skenaarion vaihtoehto on se, että Gamestopin osakkeen hinta nousee. Ja tässä tulee shorttauksen ongelma. Shortatun osakkeen hinta voi nousta kuinka korkeaksi tahansa. Kattoa ei ole, joten tappiot ovat teoriassa rajattomat.
Yksi pahiten kärsineitä rahastoja on Melvin Capital Management, joka tarvitsi viime viikolla 2,75 miljardin dollarin lisärahoituksen pystyäkseen jatkamaan toimintaansa. Juuri Melvin-rahasto on pyrkinyt eniten painamaan Gamestopin osakkeita alas, jonka vuoksi piensijoittajat kohdistivat pörssiraivonsa siihen.
Melvin-rahaston tukalaa tilannetta on pidetty amerikkalaismediassa jopa merkkinä Internetin antisemitismistä, sillä yhtiö on vahvasti juutalaisomisteinen kuten muutkin riskirahastot. Ylen analyysissä juutalainen rahamaailma ja sen herkkähipiäisyys jätetään mainitsematta, mutta siinä ei peitellä silti sitä inhoa mitä tavalliset piensijoittajat tuntevat Melvin-rahastoa kohtaan.
Wall Streetin menestystarinana tunnetun rahaston taipuminen nettiyhteisön edessä on luonnollisesti otettu riemulla vastaan WallStreetBetsissä. Ylen analyysissä ollaan oikeilla jäljillä sen nähdessä perimmäisen ongelman parasiittimaisissa suursijoitusyhtiöissä:
Nyt he ovat päässeet kostamaan niille boomereille, jotka ovat vastuussa nykyisestä talousjärjestelmästä ja sen seurauksista. Sivustolla koetaan, että Wall Streetin jättiläiset ovat pitkään saaneet kyseenalaisilla keinoilla takoa satumaisia voittoja samalla kun tappiot kaatuvat tavallisten kansalaisten niskaan. Nyt Wall Streetin pörssihaukat saavat siis maistaa omaa lääkettään.
Piensijoittajien robinhoodismia ei Wall Streetillä pitkään katsottu ja se alkoi lähes välittömästi painostaa osakekauppaa käyvää Robinhoodia ja lainsäätäjiä. Vaatimuksissaan Wall Streetin pörssi puolustaa finanssimaailman vanhoja suuria tekijöitä ja vaatii keinoja, joilla piensijoittajien osallistuminen osamarkkinoille estettäisiin. New Yorkin pörssin johdon mielestä vain suursijoittajilla saisi olla oikeus manipuloida osakekursseja. Robinhood keskeyttikin rahamaailman painostuksen vuoksi joksikin aikaa osakekaupan, mutta nyt toiminta näyttää taas jatkuvan. Lopputulos ei ole vielä varma, paitsi se, että kulissien takana raharuhtinaat yrittävät kaikien keinoin saada suitsittua piensijoittajien osallistumisen suurten poikien peliin.
Saattaa olla, että rosvoeliitin vaatimukset kapitalismin resetoinnista saavat pelin kovennuttua uutta tulta purjeisiin. Vastareaktiona piensijoittajien itsepäisyydelle kapitalismiin olennaisena osana kuuluvan pörssi-insitiuution sääntöjä halutaan muuttaa niin, että ne palvelevat mahdollisimman hyvin globalistisen finanssieliitin tavoitteita: "vapailta markkinoilta" saisi tästedes ostaa ja myydä osakkeita ainoastaan globalistiseen sisärenkaaseen kuuluvat suursijoittajat.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti